LEDER

Smittevern:

Strengt nødvendig

Anbefalinger er bedre enn påbud. Politiet har nok å gjøre.

NY STRATEGI: Vi deler bekymringen for at dette kanskje ikke er nok til å få kontroll. Men vi støtter valget om at hovedstrategien må være å styrke TISK-systemet. Foto: Heiko Junge / NTB
NY STRATEGI: Vi deler bekymringen for at dette kanskje ikke er nok til å få kontroll. Men vi støtter valget om at hovedstrategien må være å styrke TISK-systemet. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
LES ALT OM CORONA

Statsminister Jonas Gahr Støre redegjorde tirsdag for Stortinget og varslet en ny strategi for håndteringen av corona-pandemien. Etter at regjeringen Solberg gjenåpnet Norge i slutten av september, har vi hatt en såkalt «normal hverdag med økt beredskap» og en nedjustert TISK-strategi for testing, isolasjon, smittesporing og karantene. Karanteneplikten ble da fjernet for alle, også uvaksinerte nærkontakter. Smittesporing ble i stor grad overlatt til den enkelte og helsemyndighetene definerte at vi ikke lenger hadde et «utbrudd av en allmennfarlig smittsom sykdom».

Denne strategien har skapt rom for en sterk økning i antall smittede, sykehusinnlagte og døde. Og den har vanskeliggjort det å avdekke og stoppe lokale utbrudd. Derfor anbefalte Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet regjeringen å endre strategi. Nå må smitten bremses og antall innleggelser ned.

Regjeringens tiltak er forsiktige, men strengt nødvendige. Alle nordmenn over 18 år skal tilbys en tredje vaksinedose før påske. Nå pålegges vaksinerte test og karantene og like lang isolasjonstid som uvaksinerte hvis de blir syke. Regjeringen anbefaler munnbind i møte med helse- og omsorgstjenesten, på kollektivtransport, i taxi, butikker og på kjøpesentre når man ikke kan holde avstand til andre.

Samtidig understrekes ytterligere at kommuner med høyt smittetrykk bør innføre lokale tiltak. Regjeringen ber kommuner med økende smitte og høy belastning i helse- og omsorgstjeneste å jevnlig teste skoleelever og også å vurdere økt brukt av hjemmekontor.

Ikke alle er fornøyde med dette. Flere ordførere ønsker seg strengere nasjonale tiltak. Høyre-leder Erna Solberg er kritisk til åpningen av grensene som ble innført forrige fredag, og spesielt til manglende bruk av karantenehotell. Hun mener tiltakene kommer for seint og er for liberale.

Vi deler bekymringen for at dette kanskje ikke er nok til å få kontroll. Men vi støtter valget om at hovedstrategien må være å styrke TISK-systemet. Vi mener også at anbefalinger er bedre enn påbud. Politiet har nok å gjøre, om de ikke igjen skal bruke ressurser på å etterforske brudd på mindre alvorlige smittevernregler.

Kommunene har etter smittevernloven hovedansvaret for smittevernet, og vi forventer at flere kommuner følger opp de konkrete rådene snarest. Det personlige ansvaret for hver enkelt fører forhåpentligvis til at anbefalingene kan få smitten ned. Skjer dette ikke raskt, må regjeringen på banen på nytt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer