LEDER

Smittevern:

Strengt nødvendig

Anbefalinger er bedre enn påbud. Politiet har nok å gjøre.

NY STRATEGI: Vi deler bekymringen for at dette kanskje ikke er nok til å få kontroll. Men vi støtter valget om at hovedstrategien må være å styrke TISK-systemet. Foto: Heiko Junge / NTB
NY STRATEGI: Vi deler bekymringen for at dette kanskje ikke er nok til å få kontroll. Men vi støtter valget om at hovedstrategien må være å styrke TISK-systemet. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Statsminister Jonas Gahr Støre redegjorde tirsdag for Stortinget og varslet en ny strategi for håndteringen av corona-pandemien. Etter at regjeringen Solberg gjenåpnet Norge i slutten av september, har vi hatt en såkalt «normal hverdag med økt beredskap» og en nedjustert TISK-strategi for testing, isolasjon, smittesporing og karantene. Karanteneplikten ble da fjernet for alle, også uvaksinerte nærkontakter. Smittesporing ble i stor grad overlatt til den enkelte og helsemyndighetene definerte at vi ikke lenger hadde et «utbrudd av en allmennfarlig smittsom sykdom».

Denne strategien har skapt rom for en sterk økning i antall smittede, sykehusinnlagte og døde. Og den har vanskeliggjort det å avdekke og stoppe lokale utbrudd. Derfor anbefalte Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet regjeringen å endre strategi. Nå må smitten bremses og antall innleggelser ned.

Regjeringens tiltak er forsiktige, men strengt nødvendige. Alle nordmenn over 18 år skal tilbys en tredje vaksinedose før påske. Nå pålegges vaksinerte test og karantene og like lang isolasjonstid som uvaksinerte hvis de blir syke. Regjeringen anbefaler munnbind i møte med helse- og omsorgstjenesten, på kollektivtransport, i taxi, butikker og på kjøpesentre når man ikke kan holde avstand til andre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer