LEDER

Strømstøtte full av farer

Høye strømpriser er dramatisk for mange norske bedrifter. Tilfellet REC Solar viser likevel hvordan en uhemmet strømstøtte vil kunne være en katastrofe for Norge.

REC SOLAR: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) var denne uka på besøk hos solcelleselskapet Rec Solar i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
REC SOLAR: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) var denne uka på besøk hos solcelleselskapet Rec Solar i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Godt timet, rett før partilederdebatten om strøm torsdag i forrige uke, slapp selskapet REC Solar nyheten om at selskapet vurderte å innstille produksjonen på grunn av høye strømpriser.

Situasjonen er ille nok for solcelle-selskapet, som siden har vedtatt midlertidig nedstenging av virksomheten fra 3. september. Selskapet skal for eksempel ha ventet en strømregning på 6,5 millioner kroner for desember, som endte på 40 millioner. For juli skal regningen ifølge selskapet ha kommet på 60 millioner.

Alle forstår at slike uforutsette regninger får dramatiske konsekvenser. Dette er bakgrunnen for at regjeringen og partene i arbeidslivet diskuterer en mulig strømstøtteordning for bedrifter.

Tilfellet REC Solar er på samme tid et stjerneeksempel på hvorfor en slik strømstøtteordning er full av farer.

STRØMKRISE: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen etter møtet med LO og NHO om strømkrisa. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Med et kjapt Google-søk kunne nysgjerrige lesere allerede torsdag i forrige uke finne ut at eieren av REC Solar er en av verdens rikeste menn – indiske Mukesh Ambini. Han har en anslått formue på 100 milliarder dollar.

Noen dager seinere kom det fram at REC Solar i vår var blitt tilbudt fastprisavtale på strøm fra flere aktører. Selskapet takket nei. Slike fastprisavtaler er vanlige, nettopp fordi strøm er en avgjørende innsatsfaktor i mange bransjer. En forutsigbar pris blir viktig for å sikre lønnsom drift over tid.

Denne konkrete saken viser dermed to av problemene med en strømstøtteordning for bedriftene: Det kan fort bli en støtteordning for noen av samfunnets aller rikeste. I tillegg vil det kunne bli en helt urimelig forsikringsordning for bedrifter. Staten forventes å trå inn for å sikre mot negative utslag i markedet – uten at bedriftene må betale tilsvarende til staten hvis markedet slår positivt ut.

Med en uhemmet strømstøtteordning til bedrifter er det i praksis ingenting som hindrer at REC Solars eiere putter støttebeløpet rett i lomma. Samtidig vil bedriften heller ikke ved neste korsvei ha noe incentiv for å sikre seg en fastprisordning på strøm. Bedriften kan heller satse på billigere priser i spotmarkedet, vel vitende om at staten uansett trer støttende til.

Konsekvensene av høye strømpriser er dramatiske. En støtteordning til bedriftene uten svært tydelige rammer som begrenser og forplikter, vil kunne bli en katastrofe.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer