DEBATT

Menneskerettigheter

Studentaktivist eller kriminell?

Myndigheter verden over stempler studentaktivister som kriminelle, terrorister og rebeller i sine forsøk på å stilne dem.

REDDE FOR STUDENTENE: Militæret i Myanmar har splittet opp campuser og flyttet universitetene ut av byene. Så redde er de for kraften som ligger i et studentopprør, skriver innsenderen. Bildet: Legestudenter protesterer i tirsdagens begravelse av en medstudent som ble drept under demonstrasjonene. Foto: STR/AFP/NTB
REDDE FOR STUDENTENE: Militæret i Myanmar har splittet opp campuser og flyttet universitetene ut av byene. Så redde er de for kraften som ligger i et studentopprør, skriver innsenderen. Bildet: Legestudenter protesterer i tirsdagens begravelse av en medstudent som ble drept under demonstrasjonene. Foto: STR/AFP/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hvis man hører noen si at de kaller en spade for en spade, er det all grunn til å være på vakt. Det innebærer at vedkommende hevder å si ting som de er. Og alle vet at oppfatningen av hva noe er, avhenger av øyet som ser.

Der jeg og du ser fortvilte unge som ikke vil akseptere at landet de bor i tar sjumilssteg i retning av et totalitært regime, ser militærjuntaen i Myanmar uønsket støy. Flere steder har studentene gått i front for de massive, men fredelige protestene etter militærkuppet 1. februar.

Det kommet stadig nye rapporter om massearrestasjoner. Mange er banket opp. Mange er skutt og drept.

I flere tiår har militæret aktivt motarbeidet studentorganisering i landet. De har splittet opp campuser og flyttet universitetene ut av byene. Så redde er de for kraften som ligger i et studentopprør.

Ingen vil bli arrestert, spesielt ikke hvis du er student. Det ødelegger ryktet ditt, sier en studentaktivist i Zimbabwe. Der er flere enn ti studentaktivister fra studentbevegelsen Zinasu, som SAIH samarbeider med, urettmessig fengslet de siste ukene. Myndighetene bruker korona-restriksjoner som påskudd for å kaste brysomme stemmer i fengsel i uker og måneder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer