KOMMENTARER

Arbeiderpartiets landsmøte:

Styrer mot krig på to fronter

Striden om rusreformen i Arbeiderpartiet er et frampek. Limer partiet seg opp mot Senterpartiet og skyver SV unna, styrer Ap mot en utmattende tofrontskrig etter valget.

AVGJØR RUSREFORMEN: Jonas Gahr Støre (Ap) skal tale under landsmøtets åpnings torsdag formiddag. Lørdag skal partiet stemme over partiets ruspolitikk, og dermed i praksis avgjøre rusreformens skjebne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
AVGJØR RUSREFORMEN: Jonas Gahr Støre (Ap) skal tale under landsmøtets åpnings torsdag formiddag. Lørdag skal partiet stemme over partiets ruspolitikk, og dermed i praksis avgjøre rusreformens skjebne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Foran landsmøtestart torsdag strutter Arbeiderpartiet av selvtillit. Målingene peker i riktig retning, selv om oppslutningen fortsatt er beskjeden.

Skåret i gleden er en ilter debatt om rusreformen. Den skaper sterkt engasjement, går på tvers i partiet, på tvers i den rødgrønne blokken - og gir god politisk ammunisjon for de borgerlige partiene. Denne høyspente konflikten er et forvarsel om hva som kan vente Ap dersom de kommer i regjering etter valget. Den er et signal om at partiet kan være i ferd med å manøvrere seg inn i en svært sårbar posisjon.

Arbeiderpartiet presser seg opp mot Senterpartiet, og graver seg ned i en skyttergrav med de borgerlige partiene på den ene siden - og venstresidepartier på den andre. Det kan bli en utmattende tofrontskrig for Ap.

Det er verdt å merke seg at den mest høylytte motstanderen av rusreform i Arbeiderpartiet, fylkesordfører Tore O. Sandvik i Trøndelag, er samme mann som også har frontet muligheten for at Ap bare bør samarbeide med Senterpartiet etter valget.

Rådgiveren til Ap-nestleder Bjørnar Skjæran har denne uka kastet seg ut i krangler om rusreform med Venstres Sveinung Rotevatn i sosiale medier. Det virker som denne rådgiveren, og flere andre likesinnede i Ap, nå forsøker å framstille reformen som et slags fiendtlig prosjekt fra liberalerne i Venstre. I dette skjemaet blir reformtilhengerne i Ap en slags indre fiender, for ingenting forener Ap-folk mer enn forakten overfor fagforeningsmotstanderne i Venstre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer