Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Suksess med flyktninger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • De flyktningene som får lønn for å delta i arbeidstrening og gå på norskkurs, får større sosialt kontaktnett, lærer bedre norsk og blir raskere integrert enn de som får sosialhjelp. Dette viser FAFO-rapporten «Fra sosialhjelp til lønnet kvalifisering», som ble omtalt i Aftenposten i forrige uke.
  • 16 kommuner har vært med i et prøveprosjekt som i korthet går ut på at man kutter ut sosialstøtten til flyktningene og erstatter den med lønn, som utbetales i forhold til den innsatsen flyktningene selv legger ned i kurs, arbeidspraksis, norskundervisning og liknende. Hvis de uteblir fra for eksempel norskundervisning, trekkes de i lønn.
  • Av de 855 flyktningene som har deltatt i det toårige prøveprosjektet, er fire av fem fornøyde med ordningen, og synes det er rettferdig at de får lønn etter innsats. De misfornøyde kritiserer ikke ordningen som sådan, men opplever at tilbudene om jobb og kurs ikke har vært relevante, ifølge forsker Hanne-Cecilie Kavli.
  • Kommunalminister Erna Solberg er også begeistret for ordningen, og ønsker den innført i løpet av 2003. Mens det i dag tar fem- seks år før de fleste flyktningene er integrert i arbeidslivet, har det bare tatt to år for de aller fleste som har vært med i prøveprosjektet. Til Aftenposten understreker hun imidlertid at regjeringen ikke kan tvinge kommuner eller flyktninger til å bli med på ordningen. Den forutsetter frivillighet.
  • Ikke bare støtter vi helhjertet prinsippet om frivillighet, hele ordningen synes som en glimrende idé. Forskningsresultatene viser med all mulig tydelighet at flyktningene raskere finner seg til rette i det norske samfunnet når de ikke klientifiseres, slik det ofte skjer når man bare mottar sosialstønad.
  • Det merkverdige er likevel at det skulle to års forskning til for å fastslå det tilsynelatende opplagte faktum at mennesker klarer seg bedre i et fremmed miljø om de blir møtt som mennesker og ikke som en utgiftspost. La oss håpe at denne innsikten nå er så grundig slått fast at den danner utgangspunkt for integreringspolitikken i alle kommunene.
Hele Norges coronakart