KOMMENTARER

Krigen i Ukraina

Sult og den totale krig mot Vesten

Det var noen som i sin villfarelse trodde at mat og sult ikke var et våpen i Putins totale krig mot Vesten. De tok feil.

BRUKER ENDA ET VÅPEN: Vladimir Putin trekker opp av kriger-hjelmen; mat-kortet. Foto: NTB
BRUKER ENDA ET VÅPEN: Vladimir Putin trekker opp av kriger-hjelmen; mat-kortet. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I helga varslet Russland at de sier opp kornavtalen som gjør at Ukraina relativt sikkert kan eksportere sine store ressurser av korn og mais til verden via Svartehavet.

En avtale fra juni gjorde at mer enn ni millioner tonn med ukrainsk korn er blitt fraktet ut. Det har forhindret enda mer gallopperende matpriser i verden, og sikret mat til millioner mennesker i Midtøsten og Afrika.

Men nå er det slutt. Russland vil ikke lenger være med på å garantere sikkerheten til skipene som driver denne livsviktige trafikken.

Kornavtalen var et dramatisk og gledelig brudd med den russiske gjennomgående umenneskelige måten å føre krigen i Ukraina på. Etter et tyrkisk initiativ - Tyrkia er et helt avgjørende land i Putins krigs-diplomati - ble avtalen om korn-eksport underteknet i Ankara i juni.

FN presset på med alt de hadde av muskler, og kornavtalen var en veldig etterlengtet triumf for diplomati. Det samme var en annen gledelig og oppsiktsvekkende russisk innrømmelse i denne krigen, tillatelsen til å slippe internasjonale inspektører fra FN-organisasjonen IAEA inn på det russiske-okkuperte atomanlegget i Zaporozjzjya.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.