DEBATT

Offentlig velferd

Superbløff om superprofitt

I Norge har vi ikke god nok oversikt over pengestrømmene i offentlig finansiert velferd. Det er en av de skremmende, men ikke overraskende, konklusjonene til utvalget som leverte sin rapport i forrige uke.

VELFERDSTJENESTER: Forkledd som «valgfrihet» og «mangfold» overtar styrtrike eiere, storkapital og utenlandske konsern. Fra 2010 til 2018 har de kommersielle barnehagene vokst med 34 prosent, mens de ideelle har rast kraftig, skriver innsenderen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
VELFERDSTJENESTER: Forkledd som «valgfrihet» og «mangfold» overtar styrtrike eiere, storkapital og utenlandske konsern. Fra 2010 til 2018 har de kommersielle barnehagene vokst med 34 prosent, mens de ideelle har rast kraftig, skriver innsenderen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I skyggen av at regjeringen og Frp ble enige om å gi folket billig snus og sjokolade, la det såkalte velferdstjenesteutvalget fram sin omfattende rapport. Den viser hvordan velferdsprofitører får sugerøret stadig lenger ned i statskassa.

Bakgrunnen for rapporten er SVs forslag om å granske pengestrømmen i private selskaper som selger velferdstjenester. SV har foreslått dette flere ganger, men det har blitt nedstemt. I 2017 snudde omsider høyresiden, blant annet etter avsløringer om at millioner av kroner strømmet ut av barnevernet og ned i lommene til noen få aktører, og havnet i skatteparadis. Dermed ble regjeringen pålagt å sette ned utvalget som denne uka leverte sin rapport.

Underveis har regjeringen vannet ut mandatet og blandet seg inn i utvalgets arbeid. Og når utvalget la fram sin rapport, forsøkte næringsminister Nybø seg på en klar villedning av hva som var konklusjonen, ved å påstå at utvalget ikke hadde funnet «superprofitt» i sektoren. Noe flere av medlemmene i utvalget har reagert på.

For rapporten beskriver en virkelighet i velferdssektoren som er rystende. Internasjonale storkonsern og oppkjøpsfond tar stadig større plass. Velferdstjenesteutvalgets konklusjoner bør vekke kraftig bekymring for dem som er ansvarlige for pengebruken i velferdstjenestene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer