LEDER

Svakt og dårlig ledet

Stortingets presidentskap vil ikke at du og jeg skal få vite mer om Frode Berg-saken. Det vil heller støtte regjeringens krav om unødvendig hemmelighold.

STOPPET: Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen brukte sin dobbeltstemme til å gå imot offentliggjøring. Foto: Morten Brakestad / Stortinget / NTB
STOPPET: Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen brukte sin dobbeltstemme til å gå imot offentliggjøring. Foto: Morten Brakestad / Stortinget / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Hva skal vi med et Storting som hjelper regjeringen med unødvendig hemmelighold - og som på toppen av det hele advarer mot å utfordre regjeringen?

Frode Berg-saken har vært en bankende hodepine for de hemmelige tjenestene i over to år. Nå er den også i ferd med å bli en hodepine for det norske demokratiet. Helt siden den pensjonerte grenseinspektøren ble arrestert i Moskva i april 2019 har det vært åpenbart at Berg var på en form for oppdrag for norsk etterretningstjeneste. At han temmelig raskt etter hjemkomsten har fått 4,3 millioner kroner i oppreisning og erstatning fra staten, er i praksis en innrømmelse av dette.

Likevel har omstendighetene rundt hva som gikk galt vært innhyllet i tåke. Før helga viste det seg at flertallet i Stortingets presidentskap, med stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) i spissen, gjerne vil at det skal forbli slik. Med sin dobbeltstemme sikret stortingspresidenten at du og jeg sannsynligvis ikke får lese et sammendrag om Frode Berg-saken, skrevet spesielt med tanke på at den skal tåle offentlighetens lys.

Sammendraget er skrevet at det såkalte EOS-utvalget. Dette er et utvalg som for 25 år siden ble opprettet for å sikre demokratisk kontroll med de hemmelige tjenestene. Årevis med ulovlig overvåkning og skandaler hadde gjort det helt nødvendig å lage et utvalg med ett spesialoppdrag: Å være de folkevalgtes hjelpere i arbeidet med å holde hysj-tjenestene i ørene. Utvalget, som nå ledes av tidligere generalsekretær i Høyre, Svein Grønnern, er toppkvalifisert til å vurdere hva som kan tåle offentliggjøring, og hva som må forbli hemmelig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer