LEDER

Svakt og dårlig ledet

Stortingets presidentskap vil ikke at du og jeg skal få vite mer om Frode Berg-saken. Det vil heller støtte regjeringens krav om unødvendig hemmelighold.

STOPPET: Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen brukte sin dobbeltstemme til å gå imot offentliggjøring. Foto: Morten Brakestad / Stortinget / NTB
STOPPET: Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen brukte sin dobbeltstemme til å gå imot offentliggjøring. Foto: Morten Brakestad / Stortinget / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Hva skal vi med et Storting som hjelper regjeringen med unødvendig hemmelighold - og som på toppen av det hele advarer mot å utfordre regjeringen?

Frode Berg-saken har vært en bankende hodepine for de hemmelige tjenestene i over to år. Nå er den også i ferd med å bli en hodepine for det norske demokratiet. Helt siden den pensjonerte grenseinspektøren ble arrestert i Moskva i april 2019 har det vært åpenbart at Berg var på en form for oppdrag for norsk etterretningstjeneste. At han temmelig raskt etter hjemkomsten har fått 4,3 millioner kroner i oppreisning og erstatning fra staten, er i praksis en innrømmelse av dette.

DATAANGREP: Stortinget er utsatt for nytt dataangrep. - Det er alvorlig, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen til Dagbladet. Video: Edward Stenlund / Steinar Suvatne / Dagbladet TV Vis mer

Likevel har omstendighetene rundt hva som gikk galt vært innhyllet i tåke. Før helga viste det seg at flertallet i Stortingets presidentskap, med stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) i spissen, gjerne vil at det skal forbli slik. Med sin dobbeltstemme sikret stortingspresidenten at du og jeg sannsynligvis ikke får lese et sammendrag om Frode Berg-saken, skrevet spesielt med tanke på at den skal tåle offentlighetens lys.

Sammendraget er skrevet at det såkalte EOS-utvalget. Dette er et utvalg som for 25 år siden ble opprettet for å sikre demokratisk kontroll med de hemmelige tjenestene. Årevis med ulovlig overvåkning og skandaler hadde gjort det helt nødvendig å lage et utvalg med ett spesialoppdrag: Å være de folkevalgtes hjelpere i arbeidet med å holde hysj-tjenestene i ørene. Utvalget, som nå ledes av tidligere generalsekretær i Høyre, Svein Grønnern, er toppkvalifisert til å vurdere hva som kan tåle offentliggjøring, og hva som må forbli hemmelig.

Hovedrapporten fra Forsvarsdepartementet om Frode Berg-saken er i den siste kategorien. Siden denne saken har stor offentlig interesse, laget likevel EOS-utvalget et sammendrag av rapporten som de mente kunne egne seg for allmennheten. Forsvarsdepartementet vendte likevel tommelen ned. Nærmest som en refleks av dette, vendte også flertallet i Stortingets presidentskap tommelen samme vei.

I tillegg kom presidentskapet med en advarsel: Å utfordre dette hemmeligholdet kunne føre til at forsvarsdepartementet ved seinere anledninger vil være mer tilbakeholdne med å gi ut hemmelige opplysninger til Stortinget.

Her misforstår presidentskapet fullstendig sin rolle. Stortinget står ikke i noe klientforhold til regjeringen. Regjeringen utgår fra Stortinget, i et parlamentarisk system. Dersom Stortingets kontrollorgan vurderer det som forsvarlig å offentliggjøre opplysninger i Frode Berg-saken, har Stortinget full ryggdekning til å kreve dette. Å la være av frykt for represalier vitner om et svakt og dårlig ledet presidentskap.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer