DEBATT

Klimaendringene

Svalbard er i ferd med å knele

Svalbard er i dag et utstillingsvindu for hvor raskt klimaendringene faktisk skjer. Nå bør det bli et utstillingsvindu for offensive og moderne fornybarløsninger.

SATS PÅ SVALBARD: Det finnes nær 1500 samfunn som Longyearbyen i Arktis. Alle har samme utfordring, hovedenergikilden er fossil. Løser vi utfordingen på Svalbard, vil potensialet for teknologieksport være enormt, skriver innsenderne. Foto: Lise Åserud / NTB
SATS PÅ SVALBARD: Det finnes nær 1500 samfunn som Longyearbyen i Arktis. Alle har samme utfordring, hovedenergikilden er fossil. Løser vi utfordingen på Svalbard, vil potensialet for teknologieksport være enormt, skriver innsenderne. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Politikere og beslutningstakere fra hele verden besøker hvert år øysamfunnet for å oppleve verden på sitt mest ekstreme. Fantastisk natur med høye fjell og isblå fjorder og frisk luft.

Men Svalbard er i ferd med å knele, og tiden er inne for virkelig å ta tak.

For rundt 10 år siden sluttet fjordene å fryse igjen. Isbreer som har ligget i mange tusen år smelter. Permafrosten tiner, husene flytter seg, og ikke engang fjellene står like støtt. År etter år i nesten ti år, er det satt varmerekorder på Svalbard.

I høst besøkte vi Longyearbyen og Ny-Ålesund. Det gjør stort inntrykk å se endringene på nært hold.

Utslippene må gå ned, verdiskapingen kan gå opp

Det er ingen motsetning mellom et sunt klima og en sunn økonomi. Klimapolitikken må være offensiv, men mer løsningsorientert enn i dag. For paradoksalt nok er naturperlen Svalbard totalt avhengige av kull og fossilt drivstoff. Vi må tenke nytt for å skape grønne arbeidsplasser og et Svalbard som er rustet til å håndtere overgangen til andre energikilder.

Tiden har kommet for at regjeringen bidrar til en bærekraftig løsning for energiforsyningen i Longyearbyen. De mulige løsningene er mange, og en av løsningene er det vi kaller «fossilfrie energibærere». Tiden for kullfyrt energiverk i Longyearbyen bør være forbi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer