DEBATT

Svarer Dagbladet: - Misvisende

- Poenget er at prosjektet er helseforskning, og mangler etisk forhåndsgodkjenning, mener Camilla Bø Iversen og Kari Milch Agledahl i Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helse (NEM).

SVARER: Kari Milch Agledahl. Foto: Privat
SVARER: Kari Milch Agledahl. Foto: Privat Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dagbladets sjefredaktør Alexandra Beverfjord har skrevet et innlegg publisert i flere medier, hvor hun omtaler Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helse (NEM) sin avgjørelse om Dagbladets artikkelserie «En syk skinasjon».

Innlegget er basert på misvisende påstander om at NEM ønsker å kontrollere og stoppe gravejournalistikk, og at det i så fall ville stride mot pressens uavhengige rolle og grunnlovens paragraf 100 om ytringsfrihet. Det er en avsporing.

NEM har ingen intensjon om å begrense pressens viktige rolle i å kontrollere forskningen. NEMs oppgave er å påse at medisinsk og helsefaglig forskning er etisk forsvarlig. NEM har vurdert at graveprosjektet er forskning.

Da må det også følge nasjonal lovgivning og internasjonale konvensjoner som Helsinkideklarasjonen. Kvalitetssikring av forskning er ikke kontroll av journalistikk. Poenget er at prosjektet er helseforskning, og mangler etisk forhåndsgodkjenning.

I behandlingen av Dagbladets artikkelserie har NEM vurdert at prosjektet, ut ifra metodene som er brukt og formålet med artikkelserien, er medisinsk og helsefaglig forskning. Hva som er medisinsk og helsefaglig forskning følger av helseforskningsloven.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.