Tidligere byråd i Oslo

Svart belte i politisk styring

Lan Marie Berg er en grundig og hardtarbeidende politiker. Hun har vist evne til å lære og å ta selvkritikk. Resultatene taler for seg.

DYPT BEKYMRET: Da Ap, MDG og SV tok over byrådsmakten i 2015, og Lan Marie Berg gikk på som byråd for miljø og samferdsel, var jeg dypt bekymret. Ikke for Lans kompetanse, men for at hun tok over den kanskje mest krevende byrådsavdelingen i Oslo kommune, skriver artikkelforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB
DYPT BEKYMRET: Da Ap, MDG og SV tok over byrådsmakten i 2015, og Lan Marie Berg gikk på som byråd for miljø og samferdsel, var jeg dypt bekymret. Ikke for Lans kompetanse, men for at hun tok over den kanskje mest krevende byrådsavdelingen i Oslo kommune, skriver artikkelforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Den siste tiden har opposisjon og kommentatorer forsøkt å tegne et bilde av MDGs byråd Lan Marie Berg som en politisk kommunikator som er uinteressert i styring. At hun er en fremragende kommunikator og visjonær politiker er klart for de fleste. Men realiteten for dem som ser bak opposisjonens krigstyper er at hun også er en grundig og hardtarbeidende politiker som på kort tid har opparbeidet seg svart belte i politisk styring.

Harald A. Nissen. Foto: Lise Åserud / NTB
Harald A. Nissen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Da Ap, MDG og SV tok over byrådsmakten i 2015, og Lan Marie Berg gikk på som byråd for miljø og samferdsel, var jeg dypt bekymret. Ikke for Lans kompetanse, men for at hun tok over den kanskje mest krevende byrådsavdelingen i Oslo kommune. Lan tok over ansvaret for store deler av dagliglivet til alle oss som bor i Oslo. Vann- og avløp. Renovasjon. Kollektivtrafikk. Brann- og redning. Måking.

PRIDE: Årets Pride er i gang så vi har gått gjennom hvilke filmer og serier du bør se. Video: Rød Løper/Steffen Pettersen Vis mer

For oss som var aktive i Oslopolitikken på den tiden, var det en offentlig kjent hemmelighet at byrådsavdelingen for miljø og samferdsel var ansett som en av de faglig sett svakeste avdelingene, med en omfattende og komplisert portefølje. Etter mange år med stadige kutt, var antall ansatte i byrådsavdelingen skåret ned til rundt 20. Til sammenlikning har et departement gjerne 3–400 ansatte, til tross for et langt lavere antall etater og selskaper som man styrer.

Samtidig var det også her de største og mest gjennomgripende systemendringene under dette byrådet skulle gjennomføres. Endringer tidligere byråder ikke hadde fått til. Ambisiøse mål om kutt i klimautslipp, luftforurensning, bygging av sykkelvei og utvidelse av kollektivtilbudet, reduksjon i biltrafikk og prioritering av natur og friluftsliv.

Men resultatene taler for seg. På det politiske området har Lan etablert helt nye styringssystemer for klimapolitikken som brer om seg i Norge og internasjonalt. Den nyopprettede Klimaetaten under Lans ledelse har på kort tid etablert seg som et klimafaglig kraftsentrum i Norge, og får skryt på kryss og tvers av politiske skillelinjer.

Lan var helt sentral i utviklingen av klimabudsjettet, som omtales som en styringsmessig innovasjon som gjør at klimatiltakene i mye større grad følges opp på tvers av kommunen. Godt over hundre norske kommuner og fylker lager nå klimabudsjetter inspirert av Oslo.

Videre har Lan opprettet en helt ny Fornebubaneetat med spisskompetanse på T-baneutbygging. Hun har gjort sykkelsatsing til en permanent og prioritert del av Bymiljøetatens arbeid, og har klart å skape framdrift i sykkelveiutbygging som har stått i stampe i tiår etter tiår.

Under hennes ledelse er tidskritiske oppgraderinger av Storgata, Thorvald Meyers gate, Nordre streng, Bispegata og flere andre gater gjennomført, for å klargjøre byen for nye trikker. Og hun forhandlet fram en ny Oslopakke 3-avtale hvor bompengene økte med rundt 50 prosent, som gjorde at Oslo faktisk hadde penger til å bygge sykkelveier, kjøpe nye trikker, bygge nytt signalanlegg på T-banen og drive helt nødvendig vedlikehold av kollektivtrafikken.

Som byråd arvet hun den underprisede Veireno-kontrakten fra det forrige byrådet. Lan ryddet opp i kaoset som oppsto, og sto i spissen for at avfallsinnhentingen bokstavelig talt over natta ble tatt inn som en kommunal oppgave, og kom under kontroll.

Da Lan fikk varsler om utfordringer i Energigjenvinningsetaten, fulgte hun dette grundig opp med eksterne undersøkelser, parallelt med at hun ansatte en ny direktør med klar ordre om å rydde opp. De eksterne granskerne bekreftet at hun arvet problemene fra forrige byråd, og at de i stor grad var ryddet opp i før media eller bystyret engasjerte seg i saken.

Ikke nok med det. «Problemetatene» Energigjenvinningsetaten og Renovasjonsetaten ble slått sammen til en samlet Renovasjons- og gjenvinningsetat, som har blitt en foregangsetat i Oslo når det gjelder oppfølging av arbeidsmiljøloven, til tross for kompliserte driftsoppgaver. Etatsstyringen ble profesjonalisert under Lans ledelse til å fokusere på oppfyllelse av samfunnsoppdraget, og ikke et rigid new public management-inspirert system som hun overtok.

Og til sist vannforsyningen som har vært mye i fokus den siste tiden. Da Ap, MDG og SV overtok byrådsmakten, arvet man et stort etterslep på mange kommunale investeringer, ikke minst i vannforsyningen. Lan har fått fram mange store og viktige prosjekter til investering, der ny reservevannsforsyning var det klart viktigste.

Dette samfunnskritiske prosjektet for byen vår hadde politikerne før henne i 50 år utsatt. Lan fikk det igangsatt og nå er prosjektet under gjennomføring Dette er jeg stolt over å ha vært med på. Byen vår er helt avhengig av å ha trygt vann.

For å komme tilbake til hovedpoenget. Det var store utfordringer på miljø- og samferdselsområdet da Lan Marie Berg tok over som byråd i 2015. Lan har klart å rydde opp i og fornye en byrådsavdeling og underliggende etater. Hun har vist evne til å lære og til å ta selvkritikk. Resultatene taler for seg. Lan Marie Berg har sort belte i politisk styring.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer