KOMMENTARER

Barentsrådet møtes i Tromsø

Svart som natta når Huitfeldt debuterer

I forrige uke ble det svartere enn på 30 år mellom Russland og Vesten, og den ferske utenriksministeren Anniken Huitfeldt er den første Sergej Lavrov møter siden det svartnet nesten helt. Hvordan skal det gå?

PÅ PLASS: Utenriksminister Anniken Huitfeldt møter snart diplomatiets Magnus Carlsen, sin russiske kollega Sergej Lavrov. Foto: NTB
PÅ PLASS: Utenriksminister Anniken Huitfeldt møter snart diplomatiets Magnus Carlsen, sin russiske kollega Sergej Lavrov. Foto: NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Turen går ikke lenger enn til Tromsø når utenriksminister Anniken Huitfeldt drar på sin første tur som Norges fremste diplomat. Til gjengjeld så møter hun i ettermiddag mannen som framfor noen annen kommer til å definere hennes jobb. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er Putin-regimets dannede ansikt.

KLEINT: Møtet mellom Tysklands Angela Merkel og Russlands president, Vladimir Putin, gikk ikke helt etter planen. Video: AP. Vis mer

Beleven og omgjengelig kan han slå om seg med inkluderende vitser, som at han tilbrakte mer tid sammen med daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre enn han gjorde med kona. Og han kan slå i bordet og med sarkastisk vidd slå tilbake mot dem som kritiserer Russland for aggresjon i Ukraina, brudd på menneskerettighetene, og behandling av den hjemlige politiske opposisjonen.

Lavrov er den stadig mer brutale Putin-statens siviliserte ansikt utad. Kunnskapsrik, og alltid godt forberedt, Lavrov er bredt anerkjent som den kanskje mest kompetente spiller i internasjonalt diplomati, til tross for at mange mener han har dårlige saker å forsvare. Han har likevel kunnet leve godt på tallrike amerikanske utenrikspolitiske fiaskoer. Uansett, Huitfeldt møter diplomatiets Magnus Carlsen.

Når Huitfeldt møter Lavrov er det lenge siden han tilbrakte mer tid med Norges nye statsminister enn han gjorde med kona. Nå heter det riktignok i den nye regjeringsplattformen at Norge skal «videreutvikle det bilaterale samarbeidet med Russland i nord». Men det er ingen grunn til å tro at de to utenriksministrene skal gå dørene ned hos hverandre, selv om en Ap-ledet regjering neppe ville stanset alle møter på ministernivå i flere år, slik Solberg-regjeringen uklokt gjorde, etter den russiske annekteringen av Krim i 2014.

Huitfeldt er den første utenriksministeren i et Nato-land som Lavrov møter etter at Russland trakk tilbake alle sine diplomater fra organisasjonen for ei uke siden. Nato-sjef Jens Stoltenberg sa som riktig var at forholdet mellom Nato og Russland dermed var på det kaldeste siden Den kalde krigens tid.

Det er møte i Barentsrådet som er anledningen for at Huitfeldt og Lavrov treffer hverandre for første gang. Og skal vi tro russisk UDs hjemmeside, så kommer den russiske utenriksministeren til Tromsø med de beste hensikter. «Barentsrådet er kanskje det mest vellykkede multilaterale formatet for samarbeid i det nordlige Europa, fordi det demonstrerer at det er immunt mot politiske forutsetninger som er i endring». Altså Barents-samarbeidet er oppe og går selv om det meste annet av samarbeid mellom Russland og Vesten er fryst til.

Det gjelder samarbeid om fisk og redning til sjøs, og det gjelder det viktige «folk til folk»-samarbeidet i nord. Selv om også det er på et annet nivå enn tidligere. En grunn er at norsk etterretning på vettløst vis brukte en av de mest aktive representantene for dette samarbeidet, Frode Berg, som spion. En annen grunn er at Russland har stemplet flere organisasjoner som inngikk i samarbeidet, som «utenlandsk agent». Det gjelder blant annet menneskerettighetsorganisasjoner, LHBT-aktivister, miljøorganisasjoner, og urfolksorganisasjoner.

Det store bildet i forholdet til vår store nabo i nord er altså svart som natta, men med gløtt av sol innimellom. Det er en krevende debut som utenriksminister Anniken Huitfeldt får når hun i ettermiddag møter diplomatiets Magnus Carlsen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer