DEBATT

Helsetjenesten:

Svekker akuttmedisinen

Er vi - befolkningen og politikere - tilfreds og tjent med en svekket akuttmedisin både lokalt, regionalt og nasjonalt?

TYDELIG KRITIKK: I juni 2019 gikk akuttlegene ved Oslo Universitetssykehus (OUS) ut med tydelig kritikk av de nye sykehusplanene, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock
TYDELIG KRITIKK: I juni 2019 gikk akuttlegene ved Oslo Universitetssykehus (OUS) ut med tydelig kritikk av de nye sykehusplanene, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Bjørg Marit Andersen
Bjørg Marit Andersen Vis mer

I juni 2019 gikk akuttlegene ved Oslo Universitetssykehus (OUS) ut med tydelig kritikk av de nye sykehusplanene. Planen var å legge ned Ullevål sykehus, bygge nytt sykehus på Aker og nytt Rikshospital vegg i vegg med eksisterende Rikshospital som sto ferdig bygget rundt 2000-årsskiftet.

CORONA: Regional direktør i WHO Europa, Dr Hans Henri P. Kluge kom med klare råd for å forhindre coronasmitten i Europa. Vis mer

En arbeidsgruppe bestående av 13 toppledere i akuttmedisin, deriblant Bjørn Atle Bjørnbeth, seksjonsleder i gastrokirurgisk seksjon ved Rikshospitalet og nåværende direktør ved OUS, konkluderte med at de «kunne ikke bekrefte at behandlingen av akuttpasienter ved de nye sykehusene vil bli like trygg som i dag».

Rapporten ble så omskrevet av fire klinikkledere som var tilfredse med de nye planene og som ikke tok med noen av konklusjonene fra akuttmedisinsk arbeidsgruppe!

De nye OUS-planene svekker pasienttryggheten ved at:

* Alvorlig skadde og uavklarte pasienter kan havne på feil sykehus.

* Lokal og nasjonal beredskap ved masseskader, store ulykker blir ikke ivaretatt på samme nivå som i dag.

* Oppsplitting av stort akuttmedisinsk fagmiljø mellom Rikshospitalet og Aker.

* Aker er planlagt med marginale kirurgiske funksjoner- dvs. et svakt og meget utsatt lokalsykehus.

* Sentrale fagområder som er kjernen i samarbeidet rundt alvorlige traumer splittes opp og kvaliteten svekkes.

Konklusjonen fra arbeidsgruppen var at de ikke hadde tillit til ledelsen ved OUS. Medlem av arbeidsgruppen, seksjonsleder Bjørn Atle Bjørnbeth, er nå direktøren ved OUS som skal gjennomføre nedlegging av Akuttmedisinsk traumesenter ved Ullevål sykehus.

Derved etableres – i henhold til arbeidsgruppen - et mindre sikkert og mer utrygt behandlingsopplegg for akuttmedisinske pasienter. Det som svekkes er øyeblikkelig hjelp med behov for tilstedeværelse av sammensatt faglig kompetanse (flere spesialiteter samtidig i arbeid med pasienten) - for å overleve.

Er vi - befolkningen og politikere - tilfreds og tjent med en svekket akuttmedisin både lokalt, regionalt og nasjonalt?

Og hva med å legge ned et internasjonalt berømmet, effektiv traumesenter som går i front med hensyn til innovasjon og forskning?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer