DEBATT

Kontraterrorisme:

Svekker beredskapen

Støre-regjeringen vil flytte noen av Bell 412 helikoptrene fra Rygge til Bardufoss. Det er et eksperiment som vil svekke kontra-terrorberedskapen.

GÅR UT PÅ DATO: Spesialstyrkene har en nøkkelrolle i kontra-terrorberedskapen og bistand til politiet. Forsvarets Bell 412 helikoptre vil om få år gå ut på dato, og det er knapphet på teknikere og piloter, skriver innsenderen. Her blir soldater fra 2. bataljon flydd inn under øvelse. Foto: Ole-Sverre Haugli / NTB
GÅR UT PÅ DATO: Spesialstyrkene har en nøkkelrolle i kontra-terrorberedskapen og bistand til politiet. Forsvarets Bell 412 helikoptre vil om få år gå ut på dato, og det er knapphet på teknikere og piloter, skriver innsenderen. Her blir soldater fra 2. bataljon flydd inn under øvelse. Foto: Ole-Sverre Haugli / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Da terroren rammet regjeringskvartalet og Utøya 22. juli for ti år siden, hadde Forsvaret ingen helikoptre klare til øyeblikkelig innsats. Forsvaret hadde ingen krav til responstid for å yte helikopterbistand til politiet.

Hvordan de nasjonale helikopter-ressursene skulle brukes for å oppnå best mulig kontra-terrorberedskap ble et sentralt punkt 22. juli-kommisjonens rapport. Kommisjonen anbefalte at rask og effektiv helikopterstøtte fra Forsvaret til politiet burde prioriteres. Solberg-regjeringen fulgte anbefalingen og overførte 15 av Forsvarets 18 helikoptre til Forsvarets spesialstyrker, en prioritering i overensstemmelse med forsvarssjefens anbefaling.

I regjeringserklæringen sies det at en flytting av helikoptre fra Rygge tilbake til Bardufoss skal baseres på å en militærfaglig vurdering. Hvorfor be om en ny vurdering når det faglige rådet er gitt for lengst?

Forsvarssjefen har anbefalt at Forsvarets helikoptervirksomhet bør samles av operative og beredskapsmessige årsaker. Flytting av noen få Bell-helikoptre fra Rygge vil ikke løse Hærens helikopterbehov, men skape et nytt for problem for Forsvaret, og økt risiko for redusert kontra-terrorberedskap i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer