DEBATT

Norge og NATO

Svekker ikke norsk selvstendighet

Tilleggsavtalen om forsvarssamarbeid (SDCA) som Norge og USA har undertegnet styrker forsvaret av Norge. Dagbladets påstand om det motsatte er dårlig begrunnet.

FORUTSETNING: SDCA-avtalen vi har inngått innebærer ingen endringer i viktige norske sikkerhetspolitiske prinsipper. Det har vært en helt grunnleggende forutsetning, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Lise serud / NTB
FORUTSETNING: SDCA-avtalen vi har inngått innebærer ingen endringer i viktige norske sikkerhetspolitiske prinsipper. Det har vært en helt grunnleggende forutsetning, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Lise serud / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Avtalen er en modernisering av tidligere avtaler, og legger bedre til rette for amerikansk militær aktivitet i Norge. Inngåelse av avtalen vil ikke automatisk medføre økt amerikansk aktivitet. Avtalen vil bidra til å styrke USAs evne til å forsterke Norge i tilfelle krise eller krig. Det er i vår sikkerhetspolitiske interesse.

Det er ikke riktig, som Dagbladet skriver på lederplass 19. april, at den amerikanske aktiviteten erstatter norsk militær kapasitet.

Regjeringen har, gjennom åtte år og to langtidsplaner, økt norske forsvarsbevilgninger vesentlig, en reell økning på 30 prosent siden 2013.

Vi vil fortsette å satse på forsvaret i årene som kommer. Det er ikke aktuelt å erstatte norske kapasiteter med amerikanske. Det er norske myndigheter som vurderer og godkjenner alliert aktivitet på norsk jord, i norsk luftrom og i norske farvann. Det vil fortsatt gjelde også for amerikansk militær aktivitet under den nye avtalen.

Forsvaret av Norge skjer langs tre hovedlinjer: Den nasjonale forsvarsevnen, det kollektive forsvaret i NATO og bilateral støtte og forsterkninger fra nære allierte som USA. Kjernen i dette forsvarskonseptet er at allierte øver og trener hos oss jevnlig, og aller helst sammen med norske styrker. På den måten blir sikkerhetsgarantien og forsterkningen troverdig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer