LEDER

Påskeopptøyer i Sverige

Svenske pøbler

Prisen for utenforskap er sosial uro og kriminalitet.

KRUTTØNNE: Voldelige opptøyer i flere byer i Sverige i påsken endte med 26 sårete politifolk og omfattende hærverk. Svensk politi hevder at kriminelle gjenger står bak det som startet som en protest mot Rasmus Paludans koranbrenning. Foto: Stefan Jerrevång/TT / NTB
KRUTTØNNE: Voldelige opptøyer i flere byer i Sverige i påsken endte med 26 sårete politifolk og omfattende hærverk. Svensk politi hevder at kriminelle gjenger står bak det som startet som en protest mot Rasmus Paludans koranbrenning. Foto: Stefan Jerrevång/TT / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

De voldelige opptøyene i svenske byer gjennom påsken endte i rene gateslag mellom rasende demonstranter og politiet. Biler ble påtent, stein og fyrverkeri haglet og 26 politifolk er såret. Det hele startet i protest mot at den rasismedømte Rasmus Paludan fikk lov til å brenne koranen offentlig i områder med mange muslimske beboere, men sinnet rettet seg raskt mot politiet som innrømmer at de mistet kontrollen og at det bare er flaks at ingen ble drept.

Dansk-svenske Paludan har tidligere blitt nektet å drive koranbrenning i Sverige nettopp av frykt for at det skulle utløse uro og opptøyer, som jo er Paludans mål med provokasjoner rettet mot den muslimske befolkningen i Skandinavia. Han ønsker å forby islam i Danmark og søker konfrontasjon for å vise at muslimske innvandrere ikke støtter opp om demokratiske verdier. Paludans virkemidler er vulgære og destruktive, men ytringsfriheten gjelder også for høyreekstreme pøbler. Det er selvfølgelig totalt uakseptabelt å reagere med vold, hærverk og angrep på politiet.

Spørsmålet er om årsaken til opptøyene ene og alene kan forklares med Paludans provokasjon, eller om den varslete koranbrenningen var et påskudd for å starte bråk. Svensk politi sier de har identifisert kriminelle gjengmedlemmer som de mest aktive i angrepet på politiet, og mener opptøyene er uttrykk for en farlig utvikling knyttet til økende kriminalitet og utenforskap. Politiet var i perioder sjanseløse mot mobben og hevder de ble utsatt for regelrette drapsforsøk. De vil ha flere og skarpere ressurser for å kunne forsvare seg. Det er en ulykksalig konsekvens av manglende forebygging og feilslått integrering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer