DEBATT

Fødselsomsorgen:

Svenske tilstander

Underbemanning, sparetiltak og plassmangel. Problemene i svensk fødselsomsorg er til forveksling like de vi møter i Norge.

HOLDER IKKE: Det holder ikke at vår nye helseminister, Ingvild Kjerkol (Ap), hver gang hun blir utfordret på tilstanden i fødsels- og barselomsorgen, viser til at regjeringen skal utarbeide en stortingsmelding om et helhetlig føde- og barseltilbud, skriver kronikkforfatterne. Foto: Terje Bendiksby / NTB
HOLDER IKKE: Det holder ikke at vår nye helseminister, Ingvild Kjerkol (Ap), hver gang hun blir utfordret på tilstanden i fødsels- og barselomsorgen, viser til at regjeringen skal utarbeide en stortingsmelding om et helhetlig føde- og barseltilbud, skriver kronikkforfatterne. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Underbemanning, sparetiltak og plassmangel, problemene i svensk fødselsomsorg er til forveksling like de vi møter i Norge. Nå er jordmødrene lei av å rope for døve ører, og sier opp i hopetall, noen til og med på direktesendt TV.

REISEREGLER: Jonas Gahr Støre sier regjeringen vil vurdere om reiserestriksjonene skal endres i til neste uke. Vis mer

Hittil i år har over 141 en jordmødre i Region Stockholm sagt opp stillingene sine ifølge svenske Vårdfokus. De sier opp i protest mot arbeidsforhold som gjør det umulig for dem å gi kvinner en trygg fødsel basert på valgfrihet, kontinuitet og varme. Det er allment kjent at Norge ofte følger i Sveriges spor i samfunnsutvikling. Hvor lenge er det til Norge også står i fare for å måtte stenge fødeavdelinger fordi det ikke er nok jordmødre som vil jobbe der?

«Jeg kan ikke lenger stå for dette her. Vi må markere at takk, men nå holder det. Vi overleverer ansvaret til politikerne», sa jordmor Hannah Dahlbäck og sa opp sin stilling på direktesendt TV. Med seg i studio på Nyhetsmorgon hadde hun jordmor Linda Svensson og jordmor Emelie Andersson, sammen representerte de tre store Stockholmssykehus, Danderyd, Karolinska og Södersjukhuset.

De fortalte at jordmødrene i Sverige i mange år har ropt varsko, men at de opplever at de ikke blir hørt og at politikerne ikke deler deres virkelighetsoppfatning. Nå har de kommet til et punkt der de mener at utviklingen ikke kan fortsette, og at det eneste som gjenstår for dem er å si opp stillingene sine for å presse politikerne til handling. Det er ikke bare jordmødre som sier opp stillingene sine nå, også ledere på fødeavdelingen har sagt opp for å vise sin støtte.

Jordmødrene ved Danderyd sykehus har laget en liste med krav som politikerne må innfri for at de skal trekke oppsigelsene. Et av kravene er at det må åpnes en ny fødeklinikk i Stockholm, slik at det blir flere fødeplasser i regionen, og de foreslår å åpne St. Göran, en fødeavdeling i Stockholm som ikke er i bruk. Slik det er i dag strekkes kapasiteten på de eksisterende fødeklinikkene til de ytterste.

Jordmødrene beskriver at det ofte er fullt på barsel, og dermed oppstår det kø i systemet. Kvinner som nettopp har født blir liggende på fødestuene, og sykehusene blir nødt til å avvise nye fødende. Så er det de kvinnene som ikke kan sendes videre, selv om det ikke er plass, og som kanskje må føde på et undersøkelsesrom. Likevel hevder det som tilsvarer det regionale helseforetaket at det er overkapasitet innen fødselsomsorgen, og bruker det som argument for å ikke åpne en ny, planlagt fødeavdeling før i 2026.

Den som har fulgt med i debatten her i landet vil kanskje trekke en parallell til stengingen av Barsel A på Oslo universitetssykehus denne høsten. I dette tilfellet stengte landets største fødeavdelingen en av to barselavdelinger fordi de skulle spare to prosent i budsjettet, på tross av at Helse Sør-Øst gikk med overskudd i fjor.

Dermed ble nybakte mødre og deres barn plassert på dobbeltrom, og partners tilstedeværelse redusert til sykehusets visittider, mens en hel barselavdeling altså sto tom ved siden av. På spørsmål om hvordan hun vil sikre at kvinner som nylig har født ikke må ta regningen for den innsparingen som må til for at Helse Sør-Øst kan få gjennomført sine planer, svarte helseminister Ingvild Kjerkol at det er de regionale helseforetakenes ansvar å sørge for et forsvarlig føde- og barseltilbud og at hun legger til grunn at helseforetakene gir «et forsvarlig tilbud til kvinner som har født».

At både fødekvinner og jordmødre vitner om noe helt annet er tydeligvis ikke relevant.

Ifølge Jordmorforbundet har seks av 24 jordmødre sluttet i løpet av kort tid på den ene fødeavdelingen på Ullevål på grunn av høyt arbeidspress, uro og bekymring for pasientsikkerheten på avdelingen. Dette skjer nå. Krisen i Norge er minst like akutt som i Sverige, men ennå har vi ikke sett det samme omfanget av oppsigelser.

Det betyr ikke at det samme ikke kan skje i Norge dersom det ikke kommer drastiske tiltak snart. Det holder ikke at vår nye helseminister hver gang hun blir utfordret på tilstanden i fødsels- og barselomsorgen, viser til at regjeringen skal utarbeide en stortingsmelding om et helhetlig føde- og barseltilbud.

Slik kan hun skyve problemet lenger fram i tid, og har en hendig unnskyldning for å lukke øynene for det som skjer her og nå. Vi hadde forventet oss mye mer av en helseminister fra Arbeiderpartiet.

Etter åtte år med Høyre-regjeringen som bare skjøv ansvaret over på helseforetakene, trodde vi at vi endelig kunne fått en helseminister som sto opp for kvinnene som skal føde og deres familier.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer