KOMMENTARER

«Tillitsmannen Martin Kolberg»

Svidd politikk

Hvis du brenner for politikk, går det fort med ei bru eller to.

DEN GANGEN: Thorbjørn Jagland blir ny Ap-leder (t.h.) og får klem av bestevennen Martin Kolberg. Kort etter brøt Jagland med Kolberg. Foto: Terje Bendiksby NTB / NTB
DEN GANGEN: Thorbjørn Jagland blir ny Ap-leder (t.h.) og får klem av bestevennen Martin Kolberg. Kort etter brøt Jagland med Kolberg. Foto: Terje Bendiksby NTB / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Noen har snakket sammen, heter det i Ap, men ikke om det aller vondeste og mest personlige. Det skriver de bok om. «Tillitsmannen Martin Kolberg» er den tredje og desidert viktigste memoarboka fra Ap-leiren denne høsten. Den lojale partiveteranen som tidligere har kalt slik bokskriving for «Youngstorget-forræderi», har heldigvis skiftet mening.

Allerede på første side gis et frampek mot hva leseren har i vente. Etter det forsmedelige nederlaget i stortingsvalget i 2017, blir Martin Kolberg brutalt og uten forvarsel fratatt posisjon og makt. Kolberg stormer inn på kontoret til partileder Jonas Gahr Støre - og alle som kjenner Kolberg vet at han ikke ofte stormer inn noe sted - ser ham dypt inn i øynene og sier:

«Du kastet meg på bålet. At du skulle gjøre det samme, det hadde jeg aldri trodd, Jonas,» framkommer det i boka.

Det er altså snakk om et dobbelt svik. Hvem er det som har gjort det mot ham før? Og hva fikk Jonas til å svike ham nå? Forfatter Hege Ulstein er mangeårige politisk kommentator i Dagsavisen, men har i seinere år også skrevet TV-drama, og det merkes på dramaturgien. Der står arbeiderklassegutten fra Lier etter femtiårs tjeneste i arbeiderbevegelsen foran den nye lederen, en industriarving fra Holmenkollen, og føler seg kastet på bålet. Sveket. Hva har skjedd her?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer