LEDER

Sykehuskrise

Sviktende ledelse

Politikerne må høre mer på de ansatte.

KRITISK: Jonas Gahr Støre vil ha en «søkende og kritisk» gjennomgang av styringsmodellen i helsevesenet. Han kan begynne med å høre mer på de ansatte som vet best hvor skoen trykker. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: Jonas Gahr Støre vil ha en «søkende og kritisk» gjennomgang av styringsmodellen i helsevesenet. Han kan begynne med å høre mer på de ansatte som vet best hvor skoen trykker. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
LES ALT OM CORONA

Norge er på ny i praksis stengt ned for å stanse spredning av det nye omikron-viruset. De strenge tiltakene er iverksatt for å beskytte sykehusene mot overbelastning. Mangelen på intensivplasser er så prekær at sykehusene denne høsten har vært på randen av kollaps. Problemene er ikke nye, men pandemien har avdekket en alvorlig svikt i sykehuskapasiteten og store svakheter i måten helsevesenet er organisert på.

Nå vil Jonas Gahr Støre ha en grundig gjennomgang av styringsmodellen for det offentlige helsevesenet, det vil si de omdiskuterte helseforetakene, som hans eget parti er arkitekten bak. I et intervju med Dagens Næringsliv mener Støre at helsevesenet på flere områder har blitt styrket siden omorganiseringen, blant annet når det gjelder kreftbehandling, men at mangelen på intensivplasser også reiser spørsmål om organisering.

Det er urovekkende at det måtte en pandemi til for å få politikere til å reagere på den massive og vedvarende faglige kritikken av bedriftsmodellen i norsk helsevesen. Krisa vi nå opplever har vært varslet lenge uten at politikerne har tatt kritikken på alvor, og det har rammet både pasienter og ansatte. Når målet er å kjøre på full kapasitet med færrest mulig ansatte og sengeplasser, er det klart for alle at noen må betale prisen for rovdriften.

Støre mener det også er et spørsmål om penger, og Ap har i lengre tid ønsket å øke sykehusbudsjettene. Det er en start. I motsetning til hva mange nordmenn tror, bruker ikke Norge mer på helse enn andre land. Vi ligger midt på treet blant land vi sammenlikner oss med. Men selv om en økt grunnfinansiering er nødvendig, løser ikke det systemsvikten som er avdekket.

Det kan virke som avstanden mellom de som styrer og de som gjør jobben hver dag er for stor, og at politikerne som resultat av organiseringen har hørt for lite på de ansatte som vet best hvor skoen trykker. Det er også grunn til å spørre om dagens styringsmodell og tankegangen som følger med egner seg for et offentlig helsevesen som ikke skal produsere varer og levere overskudd, men ta vare på befolkningens helse fra vugge til grav. Støre ønsker at gjennomgangen skal være «søkende og kritisk». La det heller ikke gå prestisje i det. Pandemien har gitt politikerne en gyllen anledning til å endre det som ikke fungerer.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer