LEDER

Sykehuskrise

Sviktende ledelse

Politikerne må høre mer på de ansatte.

KRITISK: Jonas Gahr Støre vil ha en «søkende og kritisk» gjennomgang av styringsmodellen i helsevesenet. Han kan begynne med å høre mer på de ansatte som vet best hvor skoen trykker. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: Jonas Gahr Støre vil ha en «søkende og kritisk» gjennomgang av styringsmodellen i helsevesenet. Han kan begynne med å høre mer på de ansatte som vet best hvor skoen trykker. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Norge er på ny i praksis stengt ned for å stanse spredning av det nye omikron-viruset. De strenge tiltakene er iverksatt for å beskytte sykehusene mot overbelastning. Mangelen på intensivplasser er så prekær at sykehusene denne høsten har vært på randen av kollaps. Problemene er ikke nye, men pandemien har avdekket en alvorlig svikt i sykehuskapasiteten og store svakheter i måten helsevesenet er organisert på.

Nå vil Jonas Gahr Støre ha en grundig gjennomgang av styringsmodellen for det offentlige helsevesenet, det vil si de omdiskuterte helseforetakene, som hans eget parti er arkitekten bak. I et intervju med Dagens Næringsliv mener Støre at helsevesenet på flere områder har blitt styrket siden omorganiseringen, blant annet når det gjelder kreftbehandling, men at mangelen på intensivplasser også reiser spørsmål om organisering.

Det er urovekkende at det måtte en pandemi til for å få politikere til å reagere på den massive og vedvarende faglige kritikken av bedriftsmodellen i norsk helsevesen. Krisa vi nå opplever har vært varslet lenge uten at politikerne har tatt kritikken på alvor, og det har rammet både pasienter og ansatte. Når målet er å kjøre på full kapasitet med færrest mulig ansatte og sengeplasser, er det klart for alle at noen må betale prisen for rovdriften.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.