DEBATT

Rusreformen

Sviktende støtte for avkriminalisering

Kunnskapsgrunnlaget for å hevde at rusreformen ikke vil føre til økt narkotikabruk, er i beste fall svært omstridt. Det bør regjeringen være ærligere om.

HELSEHJELP: Avhengige skal få helsehjelp, og ikke straff. Skal man oppnå det, er det ikke om å gjøre å bygge ned sanksjonsapparatet mest mulig for flest mulig, skriver innsenderen. Bilde fra presentasjonen av rusreformen 19. februar: Arild Knutsen (Foreningen for human narkotikapolitikk) og Kenneth Arctander (Rusmisbrukernes interesseorganisasjon), Guri Melby og Bent Høie. Foto: Heiko Junge / NTB
HELSEHJELP: Avhengige skal få helsehjelp, og ikke straff. Skal man oppnå det, er det ikke om å gjøre å bygge ned sanksjonsapparatet mest mulig for flest mulig, skriver innsenderen. Bilde fra presentasjonen av rusreformen 19. februar: Arild Knutsen (Foreningen for human narkotikapolitikk) og Kenneth Arctander (Rusmisbrukernes interesseorganisasjon), Guri Melby og Bent Høie. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Nylig la regjeringen fram sitt forslag til rusreform, hvor den foreslår en helt generell avkriminalisering av narkotika. Personer som tas med en brukerdose narkotika – enten det gjelder tunge rusavhengige, ungdom på skråplanet, eller voksne og friske mennesker som bruker ulovlige rusmidler på fest – er forpliktet til å stille til én samtale med en kommunal rådgivningstjeneste. Ønsker man ikke kommunens hjelp, innebærer samtalen å bli fortalt om skadevirkningene av narkotika.

Det er heldigvis ingen av partiene på Stortinget som mener at rusavhengige bør straffes. I diskusjonen rundt rusreformen kan man likevel få inntrykk av at det er stor politisk uenighet om dette spørsmålet. Høyre-politiker Mathilde Tybring-Gjedde antyder for eksempel at Senterpartiet vil «jage tunge rusavhengige eller å møte unge som er på skråplanet med bøter og fengselsstraff». Ingen av delene stemmer. Tvert imot har Senterpartiet fremmet forslag om det motsatte – allerede før regjeringen la fram sin reform.

For det første foreslår vi å endre loven slik at rusavhengige ikke kan straffeforfølges for bruk eller besittelse av narkotiske stoffer. For det andre foreslår vi å sikre at unge mennesker som står i fare for å utvikle rusproblemer skal møtes med forpliktende hjelpetiltak, heller enn bøter og fengsel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer