DEBATT

Boligpress i Oslo:

Svikter boligkjøperne

Drømmen om å kjøpe bolig i Oslo er dessverre uoppnåelig for mange med god og stabil inntekt. Satt på spissen er dette prisen å betale for Arbeiderpartiets feilslåtte boligpolitikk.

DOBLET SEG: Leilighetene som i 2014 kostet 1,8 millioner kroner koster nå 3,5 millioner viser tall fra DNB Eiendom. Prisen er doblet på åtte år, skriver kronikkforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB
DOBLET SEG: Leilighetene som i 2014 kostet 1,8 millioner kroner koster nå 3,5 millioner viser tall fra DNB Eiendom. Prisen er doblet på åtte år, skriver kronikkforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mellom 2000 og 2015 vokste folketallet i Oslo med om lag 150.000 personer. Aldri før, i Oslos over 1000 år lange historie, har byen opplevd maken til vekst.

Det førte til ekstremt press på skolene, barnehagene, kollektivtrafikken og andre deler av det kommunale tjenestetilbudet. Barnehage-kapasiteten ble bygget ut, og på det mest hektiske ble det etablert to nye klasserom i uka.

SLITER: Politisk kommentator Sondre Hansmark sier MDG sliter med budskapsdisiplin. Video: Dagbladet TV. Reporter: Edward Stenlund. Vis mer

I tillegg ble kapasiteten i kollektivtilbudet kraftig forbedret. T-baneringen og Lørenbanen ble bygget, og vi startet med avganger hvert sjuende minutt på de mest trafikkerte strekningene. Presset på boligmarkedet var formidabelt. Havnevirksomheten i Bjørvika ble avviklet, motorveien gjennom sentrum lagt i tunnel, og Fjordbyen vokste fram. Arbeidet med å omregulere plasskrevende lager- og næringsvirksomhet nederst i Groruddalen startet.

Da Høyre i 2015 overlot stafettpinnen til Arbeiderpartiet og byrådsleder Raymond Johansen hadde Oslo en ferdig regulert tomtereserve på nesten 19.000 boliger. Samtidig mente både Boligprodusentenes Forening og Arbeiderpartiet at det siden år 2000 var bygget om lag 20.000 for få boliger i Oslo. Særlig steg prisene på de minste og sentrumsnære leilighetene.

Raymond Johansen skal ha honnør for at han gjorde boligbygging til en valgkampsak, og han startet med friskt mot. Arbeiderpartiet gikk til valg på å doble boligbyggingen for å få bukt med prisveksten. I 2014 kostet en gjennomsnittsleilighet under 30 m² 1,8 millioner kroner. Det var altfor dyrt. Ap-byrådet nedsatte et boligvekstutvalg som skulle komme med løsninger på den såkalte «boligkrisa». Alt dette var vel og bra, men hva skjedde?

Leilighetene som i 2014 kostet 1,8 millioner kroner koster nå 3,5 millioner viser tall fra DNB Eiendom. Prisen er doblet på åtte år. For noen uker siden ønsket ordfører Marianne Borgen Oslos innbygger nummer 700.000 velkommen til verden på Rikshospitalet. Oslo fortsetter å vokse, men ikke så hurtig som før.

Siden dagens byråd overtok makten i 2015 har folketallet økt med om lag 41.000. Dessverre opplever vi at verken den kommunale reguleringstakten eller boligbyggingen holder tritt med befolkningsveksten.

Den kommunale tomtereserverven med byggeklare tomter har skrumpet til 12.200, og saksbehandlingstida for detalj- og områdereguleringen har skutt i været. Det tar nå i gjennomsnitt nesten fem og et halvt år fra oppstartsmøte for et planforslag til endelig vedtak i bystyret. Det er uholdbart.

Årsaken til prisstigningen generelt, og for de små leilighetene spesielt, er sammensatt. Oslo er Norges singelhovedstad. 150.000 innbyggere mellom 25 og 35 år bor her. Nesten halvparten av husholdningene består av bare en person. «Alle» ønsker en arealeffektiv og praktisk sentrumsnær leilighet med gang- eller VOI-avstand til byens kultur- og servicetilbud.

Det fører til press på brukte ettromsleiligheter. Den lave boligrenta har også drevet prisene kraftig opp. En annen prisdriver er det faktum at det i realiteten er forbudt å bygge leiligheter som er mindre enn 35 kvadratmeter i de fire sentrumsbydelene, og vi ser at normen også smitter over til boligprosjekter andre steder i byen.

Tanken bak den såkalte leilighetsnormen var god. Ønsket var at folk skulle kunne fortsette å bo sentrumsnært selv om de etablerte seg og fikk barn. Derfor er det krav om at minimum 40 prosent av de nye leilighetene skal være over 80 kvadratmeter store. Høyre mener leilighetsnormen har blitt til en reguleringsmessig tvangstrøye, og har utspilt sin rolle. Derfor bør den justeres eller avvikles.

Særlig er kravet om at det ikke kan bygges smarte og arealeffektive leiligheter problematisk. Byrådet forsvarer leilighetsnormen med at «vi ikke får en god by av å bygge bare knøttsmå leiligheter i sentrum», og oppfordrer aleneboende til å kjøpe bolig utenfor Ring 3.

Det er en fallitterklæring, og vitner om at dagens byråd har gått tom for ideer. Det er ingen, verken utbyggere eller politiske partier, som ønsker å bygge «bare knøttsmå leiligheter i sentrum». Det er uansett opp til bystyret i Oslo å godkjenne alle utbyggingsplaner.

Et prosjekt ligger kanskje slik til at det er perfekt for småbarnsfamilier, og derfor uegnet for små leiligheter. Et annet boligprosjekt kan være perfekt for førstegangskjøpere som ikke trenger stor plass. Det er denne smidigheten Høyre, utbyggerne og Oslos førstegangskjøpere etterlyser.

Drømmen om å kjøpe bolig i Oslo er dessverre uoppnåelig for mange med god og stabil inntekt. En singel person som tjener om lag 600.000 kroner i året har nå bare råd til å finansiere kjøp av 1,2 prosent av boligene som blir solgt i Oslo, viser tall fra Eiendom Norges Sykepleierindeks. I sommer har vi sett flere eksempler på at små sentrumsnære leiligheter har blitt omsatt for skyhøye priser.

En leilighet på 13 kvadratmeter i Sporveisgata gikk før Sankthans for 2,52 millioner kroner. Noen uker seinere gikk en ettroms på 14 kvadratmeter i Homansbyen for 3,2 millioner kroner. Satt på spissen er dette prisen enslige må betale for Arbeiderpartiets feilslåtte boligpolitikk i Oslo.

Skal Oslo være en by for alle, trenger vi nye løsninger!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer