DEBATT

Eldreomsorg

Sykehjem trenger liv og latter

Måten vi forvalter våre sykehjem på, speiler dypest sett vår egen frykt for alderdommen og døden. Kan vi få litt mer liv og glede inn i sykehjemmene, vær så snill?

MER VARME: Altfor ofte kan tilstanden på norske sykehjem beskrives som litt pregløst og trist. I stedet trenger vi liv og latter, gode dufter og rolig musikk, skriver innleggsforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB
MER VARME: Altfor ofte kan tilstanden på norske sykehjem beskrives som litt pregløst og trist. I stedet trenger vi liv og latter, gode dufter og rolig musikk, skriver innleggsforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det første jeg personlig ofte legger merke til når jeg går inn i en vanlig sykehjemsavdeling i Norge, det være seg som forsker eller pårørende, er fravær. Fravær av barn. Fravær av beboernes ektefeller eller partnere for dem som fortsatt har det. Fravær av grønne planter og kjæledyr. Fravær av den deilige duften av nystekt formkake fra avdelingens kjøkkenkrok.

Som forsker legger jeg videre merke til at det ofte er stor turn-over i staben: mye sykefravær, mange vikarer i bittesmå vikarstillinger. Som et resultat av dette bli det fort for lite fokus på det vi kan kalle relasjonell eller sosial omsorg for beboerne. Dessuten ser jeg mange steder at det er et ganske tungt institusjonspreg i både arkitektur og innredning, samt når det gjelder bruk av farger, pynt og dekketøy. Alt skal være praktisk. Da blir det gjerne også litt pregløst og trist. I stedet for liv og latter, gode dufter og rolig musikk, møter jeg i mange sykehjem urolige beboere som vandrer rundt og leter etter veien hjem, eller de sitter og døser – søvnige av de mange medisinene de har fått.

For norske sykehjemsbeboere får fortsatt veldig mange medisiner, til tross for at enkelte kommuner gjør et forsøk på å redusere medisinbruken. Studier viser at norske sykehjemsbeboere i gjennomsnitt får over ni preparater hver, og dette uten at vi, som vanligvis er så opptatt av «påvist effekt» når det gjelder medisinbruk, vet noe som helst om nettopp effekten av langtidsbruk av den cocktailen av preparater vi gir våre eldste. Men, om vi åpner våre øyne, legger vi merke til bivirkninger som døsighet, nummenhet, tåkehjerne og svimmelhet – som igjen kan forårsake fall og hoftebrudd som igjen kan forårsake smertefulle operasjoner og krevende sykehusopphold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.