LEDER

Valg 21:

Sylvis skremmebilde

Velgerne er åpenbart ikke enige.

REDD: Listhaug skisserte hvordan det Norge vi kjenner står i fare for å ødelegges, fordi «de venstreradikale sosialistene» kan få større innflytelse i norsk politikk enn de har hatt «siden 1945». Foto: Beate Oma Dahle / NTB
REDD: Listhaug skisserte hvordan det Norge vi kjenner står i fare for å ødelegges, fordi «de venstreradikale sosialistene» kan få større innflytelse i norsk politikk enn de har hatt «siden 1945». Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

På Fremskrittspartiets valgkampåpning torsdag tok partilederen høyrepopulistisk retorikk til nye høyder i norsk politikk. Sylvi Listhaug fulgte en internasjonalt velkjent oppskrift: Hun tegnet et dramatisk skremmebilde og én mulig løsning - seg selv.

Frp-lederen har flere ganger etterlyst et sobert debattklima. Hun viser med stor kraft at hun ikke vil gå foran med et godt eksempel.

Listhaug skisserte hvordan det Norge vi kjenner står i fare for å ødelegges, fordi «de venstreradikale sosialistene» kan få større innflytelse i norsk politikk enn de har hatt «siden 1945». Hun gjentok henvisningen til krigen tre ganger, men gikk ikke i detalj på den historiske referansen.

Vi antar at det ikke er nazistene Listhaug snakker om, men Gerhardsens regjering. Dette er et markant skifte fra tidligere Frp-valgkamper, der partiet har forsøkt å tegne seg selv som de som nå vil bygge landet. Grepet nå stiller Frp i størst mulig kontrast til rødgrønn side av politikken, og spesielt til SV, MDG og Rødt. Listhaug mener «kaoset» i hovedstaden viser hvor galt det kan gå, når Arbeiderpartiet og nasjonalt altså Senterpartiet vil la disse partiene få innflytelse på makta.

Vanlige folk er redde for hva som kan skje, sier Listhaug. Faktisk mister hun «nesten nattesøvnen av å tenke på hva som kan skje med landet vårt». Og hun gir folk et alternativ, ved å garantere at Frp og hun vil gjøre «alt som står i vår makt for at Jonas Gahr Støre ikke skal bli statsminister».

Velgerne er åpenbart ikke enige. Ingenting tyder på at vanlige folk deler Listhaugs virkelighetsbeskrivelse. Særlig tydelig er dette nettopp i Oslo. Oppslutningen om partiene hun kaller venstreradikale sosialister er stor og økende, mens Fremskrittspartiet stuper på målingene. Også på nasjonale målinger har Frps oppslutning stupt, på Ipsos siste måling for Dagbladet har Frp sin dårligste oppslutning siden august 1995. Grunnfjellet er nå på bare 5 prosent av velgerne.

Sylvi Listhaugs desperasjon er derfor en forståelig grunn til å skru opp temperaturen i retorikken for å vekke egne velgere. Når Listhaug setter bistand, klima og innvandrere opp mot bensinbil, nye veier og pensjonister er det etter en oppskrift som tidligere har løftet både høyrepopulister internasjonalt og Fremskrittspartiet her hjemme. Men når hun skremmer med et bilde av et Norge i raskt forfall, virker det som om folk flest rett og slett ikke kjenner igjen bildet. Velgerne deler ikke hennes frykt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer