LEDER

Bø kommune:

Symbol på politikk som har slått helt feil

Kommunen som skulle kutte seg til rikdom står ribbet igjen. Ansvaret har den forrige regjeringen. Den nye må vise seg som bedre rådgivere.

FLYTTER: Bjørn Dæhlie var blant de formuende som meldte flytting til Bø i Vesterålen. Nå har den tidligere skikongen meldt flytting igjen. Foto: Fredrik Hagen / NTB
FLYTTER: Bjørn Dæhlie var blant de formuende som meldte flytting til Bø i Vesterålen. Nå har den tidligere skikongen meldt flytting igjen. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Kommunen Bø i Vesterålen har fått stor oppmerksomhet for sitt skattekrumspring. I et forsøk på å tiltrekke seg rike tilflyttere for å snu en dårlig utvikling i kommunen, satte Høyre-ordfører Sture Pedersen ned formuesskatten lokalt. Dagbladet har vært blant kritikerne som har ment at dette i praksis ville være å skape et skatteparadis i Norge. Initiativet ville kunne utløse en konkurranse mot bunnen blant norske kommuner, og dermed undergrave finansieringen av velferdsstaten.

FUNN: Politiet har gjort funn av en båt nær fossen i Tokagjelet som de knytter til de tre savnede personene. Vis mer

Den forrige regjeringen åpnet først for dette, stengte så halvveis igjen ved å si at andre kommuner ikke kunne regne med å få de tapte skatteinntektene dekket av overskudd fra andre kommuner – mens Bø ble unntaket. Kommunen skulle både få innføre lavere skattesats, samtidig som de skulle få kompensert gjennom fordelingssystemet som skal hjelpe kommuner med lav skatteinngang. Den nye regjeringen har måttet rydde opp i den forrige regjeringens unnfallenhet, og varslet at Bø ikke får kompensasjon for det selvvalgte fallet i skatteinntekter.

Saken har bare blitt ytterligere trist. Nå truer ordfører Pedersen med at de rike tilflytterne kan vente seg en alvorsprat med ham, fordi han mener at mange av dem ikke har bodd eller oppholdt seg i kommunen så mye som de skulle. Det kan i ytterste konsekvens føre til en straffereaksjon fra skattemyndighetene. Skikongen Bjørn Dæhlie har varslet at han flytter, samtidig som ordføreren mener Dæhlie selv ikke er blant de som har hatt for mye «fravær» i kommunen. Dermed er ett av de usedvanlig vanlige husværene rike folk har kjøpt i kommunen, nå lagt ut for salg. Disse underlige kulissene av til dels nedslitte rikmanns-småhus i Bø er blitt et symbol på en politikk som har slått helt feil.

Ordfører Pedersen skal ikke ha for forsøket, men han skal ha for ønsket om å få fart på kommunen han leder. Han har nå varslet at kommunen vil gi foreldre 50 000 kroner for hvert barn som fødes i kommunen, og kommunen vil ta en større del av regningen for barnehageplasser. Plassen til barn nummer tre skal være gratis. Dette siste har den nye regjeringen varslet at de vil innføre i hele landet. Støre-regjeringen har også varslet økning i frie midler til kommunene og en halv million i grunnbevilgning per skole. Ordføreren i Bø startet en kamp mot flyttestrømmen, men brukte midler som ikke samfunnet kunne leve med – heller ikke under en borgerlig regjering. Det er å håpe at Pedersen får bedre veiledning de neste fire åra.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer