LEDER

Faren for borgerkrig

Syria da, Myanmar nå

Det som skjer i Myanmar nå har mange likhetstrekk med det som skjedde i Syria for ti år siden.

TROR PÅ SEIER: Yangon nå, er som Damaskus i Syria for ti år siden. Folk trodde på seier. Foto: AP / NTB
TROR PÅ SEIER: Yangon nå, er som Damaskus i Syria for ti år siden. Folk trodde på seier. Foto: AP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

500 sivile drept på en dag. Tusenvis som tortureres og noen som drepes i diktaturets fengsler. Snikskyttere som sikter på barn. Tyngre våpen som maskingevær og granater som tas i bruk mot sivile. Regionale stormakter som enten heller bensin til bålet, eller later som om det ikke er noe bål.

PRINSESSE-PROTESTER: Oppfinnsomheten blant Myanmar-demonstrantene er stor. Onsdag dukket et tog med prinsesse-protestanter opp i den største byen,Yangon. - Vi vil vise at unge jenter også er imot militærkuppet. Vi tenkte disse kjolene var den mest åpenbare måten å vise det på, sa en av demonstrantene. Foto: Frontier Myanmar Vis mer

Vi snakker om det som skjer i Myanmar, der generalene grep all makt i et militærkupp 1. februar. Der store deler av befolkningen her startet et opprør med liten sjanse for å lykkes mot en hær og et undertrykkelses-apparat som er velorganisert og godt finansiert. Der det ligger til rette for at flere grupper går under jorda og begynner væpnet motstandskamp. Og der blant annet FN fortjenestefullt advarer, og roper «ulv, ulv» som om det var fra Æsops fabler, men der ulven i stedet viser seg å være en - hvis ikke to - av de faste medlemmene av FNs eget sikkerhetsråd. Det brenner i Myanmar nå.

Og har vi hørt det før? Selvsagt har vi det. Mange ganger. Men det dette kanskje likner aller mest på skjedde faktisk for ti år siden. Og det skjedde i Syria. I Syria, landet som nå er revet i filler av borgerkrig, der mer enn en halv million mennesker er døde, og godt over halvparten av menneskene, mer enn 13 millioner, er tvunget på flukt. Et land der lidelsene i ti år har vært langt over fatteevne. Skal verden stå å se på at katastrofen gjentar seg, omtrent som da, men nå i Myanmar?

Ting kan tyde på det. Som Syria er Myanmar en mosaikk av sterke og motstridende interesser. Mens religion og ideologi var en driver i det syriske blodbadet, er etniske motsetninger og interesser en driver i det myanmarske dramaet. Som i Syria støtter også middelklassen i byene i Myanmar - som i storbyene Yangon og Mandalay - opprøret. Som i Syria er sikkerhetspolitiet og hæren den best organiserte delen av samfunnet. Og som i Syria, for hvert drap som blir begått, så binder regimet seg til en strategi med bare enda mer vold. Det er en ond sirkel. Mot undergangen. Hvis ikke?

Kina er en nøkkel til en annen løsning. Landet er en stor-investor i fattige Myanmar, og har blant annet bygget en gigantisk olje- og gassledning som går gjennom landet, ikke minst gjennom områder med store etniske spenninger i nord. Stabilitet - for enhver pris - er Kinas mantra. Så de vil legge ned veto i FNs sikkerhetsråd mot enhver inngripende sanksjons-politikk mot generalene. Og de vil - som i Syria - opptre sammen med Russland. Derfor; det er grunn til å skjenke Myanmar en tanke. Kanskje til og med en omtanke.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer