DEBATT

Høstutstillingen

Systematisk refusert av Statens høstutstilling

Har vi blitt refusert fordi våre arbeider kaster store skygger på resten av utstillingen?

RETTFERDIGGJØRELSE: Kommer refusjonen av Odd Nerdrum, meg selv og mine kolleger til å bli rettferdiggjort, spør William Heimdal. Foto: Per Heimly
RETTFERDIGGJØRELSE: Kommer refusjonen av Odd Nerdrum, meg selv og mine kolleger til å bli rettferdiggjort, spør William Heimdal. Foto: Per Heimly Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Blant årets søkere til Statens høstutstilling kan man finne navn som mitt eget, Monika Helgesen, Turid Spildo og Odd Nerdrum, med flere. Vi er alle klassisk figurative malere. Odd Nerdrums verk «Tre menn i båt», mitt verk «Maleriets Prins», samt mine respektive kollegers verker, ble alle refusert. Ingen klassisk figurative malerier kommer til å bli vist fram i årets høstutstilling. Klassisk figurative blir systematisk refusert av Statens høstutstilling.

I mine øyne er høstutstillingens oppgave å vise fram det viktigste og beste av maleri, skulptur osv. kongeriket Norge har å by på. Dette er en implisitt konsekvens av at utstillingen er juryert, og at den er arrangert av noe så mektig som den norske Stat. Juryen har man fordi de skal velge bort det de anser som uviktig og av lavere kvalitet, sammenliknet med det som ikke blir refusert. Kun det viktigste og det beste blir stilt ut, slik er det i alle fall i teorien. Men gjenspeiler denne teorien virkeligheten? Ble vi refusert fordi vi ikke hadde gode nok arbeider? Kommer det til å være verker som er av høyere kvalitet enn «Tre menn i båt» og «Maleriets Prins» i høstutstillingen?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer