DEBATT

SAS-streiken

Ta dere en bolle!

Hei dere som bitcher om SAS-streiken, ta dere en bolle.

RASER: TV-profil Thomas Seltzer er ikke fornøyd.
RASER: TV-profil Thomas Seltzer er ikke fornøyd. Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

(Dette er opprinnelig skrevet som et facebook-innlegg. Gjengitt med tillatelse, red.anm.)

SAS er et av mange store selskaper som har benyttet pandemien til å omstrukturere seg vekk fra alt som kan likne på ansvar og gjensidige forpliktelser og forventer at de samme som pliktskyldig stilte på jobb med eget liv og helse som innsats - med en flygende rørformet virus-petriskål som arbeidsplass - nå skal stå med lua i hånda à la Dagsen og aller nådigst trygle om forutsigbarhet som strekker seg lenger enn to (!) uker.

Så skammelig.

SAS-STREIK: Forhandlingsleder for SAS Marianne Hernæs i forkant av fredagens forhandlinger mellom SAS og pilotene. Video: Nikolai Hjetland Vis mer

At Wallenberg og co. bedriver sånt er intet sjokk, men at de statlige eierne i Sverige og Danmark oppfører seg som en gjeng kyniske private equity-Gordon Gekko-rasstapper er nedslående: Dette er New Public Management som på meth og steroider på bærtur langt ute i Ayn Randsonen blir til New Feudalism.

«Ja dårlig strategi av pilotene å holde på sånn midt i ferierushet», bla bla bla å STFU (shut the fuck up red.anm.), en streik er ikke en popularitetskonkurranse, man må slå til så det merkes. Dessuten har forhandlingene pågått siden november, så dette kunne ha blitt avverget dersom konsernledelsen hadde vist litt mer respekt for helt grunnleggende kjøreregler.

«Ja nå går SAS konkurs takket være denne unødvendige streikingen». Og STFU X 2: SAS finnes ikke lenger, i hvert fall ikke Scandinavian Airlines System. For nå står SAS for Sammensurium Av Selskaper og er redusert til et nettsted og callsenter som selger billetter, et selskap som leaser ut fly til seg selv (?) og et glorifisert vikarbyrå som bedriver tilkalling på ekstremt smålige premisser. Dette er ren finansiell drift, tradisjonell industrielt eierskap à la Janne Carlzon som sitter som en raus og samfunnsansvarlig patriark i en villa i åssiden og ser utover en hjørnesteinsbedrift og et samfunn han bryr seg om er en saga blott, og da må de ansatte agere deretter.

Forslag til lovendring: konsern som ikke følger nordiske minstekrav til seriøsitet, ryddighet og respekt for ansatte og deres rettigheter kan se LANGT etter krisepakker neste gang noe skjer. FUCK OFF.

Forslag til dere som applauderer dette svineriet: hva med å gjøre SAMTLIGE andre typisk middelklasseyrker om til Uber og Foodora, inkludert din egen? Så kan man se hvor mye middelklasse - og flypassasjerer - som er igjen om noen år.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer