LEDER

Dagbladet mener:

Ta opprøret alvorlig

Når Oslo AP nå snur i spørsmålet om Ullevål sykehus, kan det føre til at Stortinget må valse over lokalpolitikerne for å få det som de vil.

RABALDER: Det har vært bråk helt siden Helse Sør-Øst og regjeringen bestemte seg for å legge ned Ullevål sykehus og selge tomta. Før helgen snudde Oslo Arbeiderparti i spørsmålet. Foto: Terje Pedersen / NTB
RABALDER: Det har vært bråk helt siden Helse Sør-Øst og regjeringen bestemte seg for å legge ned Ullevål sykehus og selge tomta. Før helgen snudde Oslo Arbeiderparti i spørsmålet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Striden om hva som vil skje med Ullevål sykehus har splittet mange, og nå splitter den også Arbeiderpartiet. Det har lenge vært planen til regjeringen og Helse Sør-Øst å legge ned Ullevål sykehus i Oslo og selge tomten, for å satse på to store sykehus på Gaustad og Aker.

Planene var har vakt massive reaksjoner, og før helgen snudde Oslo Arbeiderparti og gikk likevel inn for at Ullevål må bevares. Det er en avgjørelse som er tydelig preget av at Senterpartiet, som har gjort store byks framover i Oslo, er utvetydig i sin støtte til fortsatt drift på Ullevål. Dermed er Høyre det eneste partiet i bystyret som støtter nedleggelsen av sykehuset.

Moderpartiet følger ikke lokalpartiet gjennom svingen, og Arbeiderpartiets helsepolitiske talskvinne Ingvild Kjerkol var raskt ute og sa at Oslo ikke kan legge beslag på tre store sykehus, på Gaustad, Ullevål og Aker. Tidligere har Jonas Gahr Støre og Raymond Johansen gått ut med samme budskap.

Nedleggingsplanene framstår i utgangspunktet som forståelige. Til tross for stadig debatt om Gaustad og Ullevål er Aker stedet der det virkelig brenner. Befolkningen i Groruddalen har lenge hatt for dårlig tilgang til sykehustjenester, og vokser raskt. Samtidig ligger det to sykehus i vest, et steinkast fra hverandre. Rikshospitalet har nye bygg på en billig tomt, mens Ullevål har gamle bygg på en verdifull tomt. Derfor kan det virke hensiktsmessig å selge sistnevnte for å finansiere Aker.

Så er det likevel ikke så enkelt. En nedlegging av Ullevål vil innebære at sentrale fagmiljøer splittes opp, deriblant akuttmedisin, som er avhengig av å ha mange typer spesialister på samme sted når ambulansene kommer inn. Tomten på Gaustad er trang, med begrenset tilgang for trafikk, og krever at man bygger i høyden. Dette er problematisk med tanke på katastrofeberedskap, smittespredning, og evakuering ved brann.

Prisrammen for første fase av utbyggingen er foreløpig på 32,63 milliarder, mens neste fase kanskje vil koste 50-60 milliarder. Det framstår ikke som om de kanskje 7-9 milliarder, som Ullevål-tomta kan tjene inn ifølge motstandere av nedleggingen, vil være det avgjørende.

Så lenge Stortinget og Helse Sør-Øst er fast bestemt på nedleggelse av Ullevål, er det fristende å avfeie snuoperasjonen i Oslo AP som et utspill for å vinne tilbake velgere, og som har liten praktisk betydning. Men det kan føre striden om Oslo-sykehusene inn i en interessant situasjon, der det nye stortingsflertallet til høsten må bestemme seg for om de vil kjøre over lokalpolitikerne i et så betent spørsmål eller ikke. I alle fall gjør de klokt i å ta opprøret alvorlig.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer