LEDER

Dagbladet mener:

Ta opprøret alvorlig

Når Oslo AP nå snur i spørsmålet om Ullevål sykehus, kan det føre til at Stortinget må valse over lokalpolitikerne for å få det som de vil.

RABALDER: Det har vært bråk helt siden Helse Sør-Øst og regjeringen bestemte seg for å legge ned Ullevål sykehus og selge tomta. Før helgen snudde Oslo Arbeiderparti i spørsmålet. Foto: Terje Pedersen / NTB
RABALDER: Det har vært bråk helt siden Helse Sør-Øst og regjeringen bestemte seg for å legge ned Ullevål sykehus og selge tomta. Før helgen snudde Oslo Arbeiderparti i spørsmålet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Striden om hva som vil skje med Ullevål sykehus har splittet mange, og nå splitter den også Arbeiderpartiet. Det har lenge vært planen til regjeringen og Helse Sør-Øst å legge ned Ullevål sykehus i Oslo og selge tomten, for å satse på to store sykehus på Gaustad og Aker.

Planene var har vakt massive reaksjoner, og før helgen snudde Oslo Arbeiderparti og gikk likevel inn for at Ullevål må bevares. Det er en avgjørelse som er tydelig preget av at Senterpartiet, som har gjort store byks framover i Oslo, er utvetydig i sin støtte til fortsatt drift på Ullevål. Dermed er Høyre det eneste partiet i bystyret som støtter nedleggelsen av sykehuset.

Moderpartiet følger ikke lokalpartiet gjennom svingen, og Arbeiderpartiets helsepolitiske talskvinne Ingvild Kjerkol var raskt ute og sa at Oslo ikke kan legge beslag på tre store sykehus, på Gaustad, Ullevål og Aker. Tidligere har Jonas Gahr Støre og Raymond Johansen gått ut med samme budskap.

Nedleggingsplanene framstår i utgangspunktet som forståelige. Til tross for stadig debatt om Gaustad og Ullevål er Aker stedet der det virkelig brenner. Befolkningen i Groruddalen har lenge hatt for dårlig tilgang til sykehustjenester, og vokser raskt. Samtidig ligger det to sykehus i vest, et steinkast fra hverandre. Rikshospitalet har nye bygg på en billig tomt, mens Ullevål har gamle bygg på en verdifull tomt. Derfor kan det virke hensiktsmessig å selge sistnevnte for å finansiere Aker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer