Taksameteret går

Bislet bad har opprettholdt driften til nok et årsskifte. Men byrådet sørger for at det snart er slutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ENNÅ LIGGER

det der, Bislet bad, som en torn i øyet på alle de driftige politikerne i kommunen som ikke ser annen mening med livet enn å forvandle alt til penger. Foran inngangen står fortsatt statuen av mannen som vasker og vasker seg, like seiglivet som badet selv. Det ble bygd i 1920, som Norges første bad med offentlig svømmehall, nå er det utstyrt med tørrbadstue og dampbadstue, avkjølingsbasseng, boblebad, karbad og tilbud om massasje. Og det aller viktigste: Det har et hvilerom der man kan sitte og gjøre ingenting - antakelig er det det som irriterer politikerne mest. Taksameteret går!

TAKSAMETERETS

uhørlige tikking har fått Oslo kommune til å minimalisere utgiftene ved å beslutte at badet ikke skal pusses opp, men selges eller leies bort så snart en interessent melder seg. Ikke vet jeg, men kanskje det manglende vedlikeholdet tiltrekker seg potensielle kjøpere, som kan presse prisen ned. I alle fall er det påfallende hvordan badet har forfalt det siste året: I den klassisistiske svømmehallen er det spent et finmasket, grønt nett over bassenget, så ikke de badende skal få murpuss i hodet. Dampbadstua på herrebadet fungerer bare så vidt, tre av dusjene er stengt på grunn av lekkasje og det lukter sopp så snart man setter beina innenfor bygningen. På den andre siden forlanger kommunen at leier eller eier driver stedet som bad i minst ti år, men hvem kan foreta den nødvendige totalrenovering, for så å drive stedet med overskudd? Alt tyder derfor på at politikerne bevisst lar bygningen forfalle i den grad at det vil koste for mye å drive badet, slik at man kan forvandle det til konsertlokale, næringsbygg eller noe mer driftssikkert.

FOR TAKSAMETERET

går - og gnager i stykker historie, velvære og kultur, alt som faller ned i mellomrommene mellom de økonomiske liberalistenes regnestykker. Der forsvinner en kulturinstitusjon med røtter tilbake til romertida og med like viktige røtter i norsk sosialhistorie, der forsvinner den langsomme tida i basseng, badstue og avkjølingskulp, der forsvinner også trim og trivsel for titusener av mennesker, noe som i sin tur genererer nye, men denne gangen negative tall i sosial- og helsebudsjettene. Men hvem tar hensyn til det? Det er ikke byrådets oppgave å tenke helhetlig, bare effektivt.

PUSSIG DETTE

at Norge snart må være det eneste land i Europa som ikke er i stand til å tilby sine innbyggere offentlige bademuligheter. Vi er antakelig for rike. I alle fall begynte forfallet på Bislet samtidig som oljefondet startet å vokse. Hjelpe meg for en rikdom som sender folk til effektive, dyre trimsentre, framfor å opprettholde en offentlig velstand. Nei, vi makelig anlagte badere som sokner til Bislet får trosse trusler om murpuss i bassenget og egenrådige dusjer som selv velger om vannet skal være kaldt eller varmt, og enda en liten stund glede oss over at det i alle fall finnes ett sted vi kan la være å gjøre noe som helst - så lenge det varer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer