LEDER

Full seier til Noah

Taler med to tunger

Regjeringens nedslakting av ulv er lovstridig.

SLAKT: Fire av de seks ulvene i Letjennareviret i Elverum i Hedmark ble skutt på første dag av lisensjakten i 2020, det var alfaparet og to årsvalper. Nå blir regjeringens ulvepolitikk slaktet av domstolene. Foto: Statens Naturoppsyn / NTB
SLAKT: Fire av de seks ulvene i Letjennareviret i Elverum i Hedmark ble skutt på første dag av lisensjakten i 2020, det var alfaparet og to årsvalper. Nå blir regjeringens ulvepolitikk slaktet av domstolene. Foto: Statens Naturoppsyn / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Regjeringen og stortingsflertallet er på ville veier i ulvepolitikken. Nedslaktingen av en rødlistet dyreart er ulovlig og i strid med Norges internasjonale forpliktelser. Nå har enda en enstemmig rettsinstans slått ettertrykkelig fast at det ikke var grunnlag for skytingen av fire ulv i Letjenna i april 2020. Det gir regjeringen blaffen i og vil fortsette som før inntil siste ord er sagt i Høyesterett.

Denne uka falt dommen i saken om Letjenna-ulvene. Dyrevernsorganisasjonen Noah vant fram med sitt søksmål i Oslo tingrett i fjor sommer. Onsdag slo også lagmannsretten fast at vedtaket om felling i ulvesonen var feil. Regjeringen mente det forelå vesentlige samfunnsinteresser som overskygget vernehensyn, og at felling ville være konfliktdempende. Det avviser lagmannsretten. Det er ikke nok at folk er redd ulv for å tillate skyting av en kritisk truet dyreart.

Det er snart 50 år siden ulv ble fredet i Norge. Det skulle man ikke tro av norsk ulvepolitikk som er det motsatte av vern. Det såkalte bestandsmålet, et politisk vedtatt mål i utakt med et stort flertall av velgerne, er så lavt at ulven forblir kritisk truet, i strid med Bern-konvensjonen og naturmangfoldloven. Straks ulvebestanden overstiger målet, er det ut å jakte ulv igjen. Ulvesonen skulle gi dyrene et særlig vern. Nå slår domstolen fast at regjeringens forvaltning av ulv innenfor ulvesonen er lovstridig.

SKUDD: Videoer i sosiale medier skal vise angrepet på Japans tidligere statsminister Shinzo Abe (67). Video: Twitter. Vis mer

Konflikten rundt årets ulvejakt viser at regjeringen ikke har synlig respekt for hva rettsapparatet måtte mene. Det naturlige hadde vært å avvente anken til lagmannsretten etter den klare dommen i tingretten. Regjeringens kommentar til ukas nederlag er simpelthen at de mener dommen er feil og vil anke videre til høyesterett. I mellomtida vil de fortsette en praksis som to rettsinstanser har slått fast er ulovlig.

Enkelte mener Ap knapt har noe valg i regjering med et parti hvor statsråder vil utrydde ulv på norsk jord. Vi er enig med Noahs kritikk av miljøminister Espen Barth Eide (Ap). Han taler med to tunger når han det ene øyeblikket tillater ulovlig felling av rødlistede dyr og det neste står på FNs talerstol og leder toppmøtet for biologisk mangfold, hvor han forsikrer at Norge skal være en aktiv pådriver for naturmangfold internasjonalt. Han klarer ikke engang å innfri løftet på hjemmebane.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer