LEDER

Full seier til Noah

Taler med to tunger

Regjeringens nedslakting av ulv er lovstridig.

SLAKT: Fire av de seks ulvene i Letjennareviret i Elverum i Hedmark ble skutt på første dag av lisensjakten i 2020, det var alfaparet og to årsvalper. Nå blir regjeringens ulvepolitikk slaktet av domstolene. Foto: Statens Naturoppsyn / NTB
SLAKT: Fire av de seks ulvene i Letjennareviret i Elverum i Hedmark ble skutt på første dag av lisensjakten i 2020, det var alfaparet og to årsvalper. Nå blir regjeringens ulvepolitikk slaktet av domstolene. Foto: Statens Naturoppsyn / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Regjeringen og stortingsflertallet er på ville veier i ulvepolitikken. Nedslaktingen av en rødlistet dyreart er ulovlig og i strid med Norges internasjonale forpliktelser. Nå har enda en enstemmig rettsinstans slått ettertrykkelig fast at det ikke var grunnlag for skytingen av fire ulv i Letjenna i april 2020. Det gir regjeringen blaffen i og vil fortsette som før inntil siste ord er sagt i Høyesterett.

Denne uka falt dommen i saken om Letjenna-ulvene. Dyrevernsorganisasjonen Noah vant fram med sitt søksmål i Oslo tingrett i fjor sommer. Onsdag slo også lagmannsretten fast at vedtaket om felling i ulvesonen var feil. Regjeringen mente det forelå vesentlige samfunnsinteresser som overskygget vernehensyn, og at felling ville være konfliktdempende. Det avviser lagmannsretten. Det er ikke nok at folk er redd ulv for å tillate skyting av en kritisk truet dyreart.

Det er snart 50 år siden ulv ble fredet i Norge. Det skulle man ikke tro av norsk ulvepolitikk som er det motsatte av vern. Det såkalte bestandsmålet, et politisk vedtatt mål i utakt med et stort flertall av velgerne, er så lavt at ulven forblir kritisk truet, i strid med Bern-konvensjonen og naturmangfoldloven. Straks ulvebestanden overstiger målet, er det ut å jakte ulv igjen. Ulvesonen skulle gi dyrene et særlig vern. Nå slår domstolen fast at regjeringens forvaltning av ulv innenfor ulvesonen er lovstridig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer