DEBATT

Boligbygging i Oslo:

Taler med to tunger

På den ene siden sier Høyre at de ønsker flere boliger i Oslo, og på den andre siden forsinker eller stemmer partiet ned boligprosjekter i bystyret.

FEILSLÅTT: Bystyrerepresentant for Høyre, Eirik Lae Solberg, skriver i Dagbladet om det han kaller «feilslått boligpolitikk» i Oslo, skriver kronikkforfatteren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FEILSLÅTT: Bystyrerepresentant for Høyre, Eirik Lae Solberg, skriver i Dagbladet om det han kaller «feilslått boligpolitikk» i Oslo, skriver kronikkforfatteren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Bystyrerepresentant for Høyre, Eirik Lae Solberg, skriver i Dagbladet 17. august om det han kaller «feilslått boligpolitikk» i Oslo. Med Arbeiderpartiet i byråd, bygger vi nå betydelig flere boliger i Oslo enn under de 18 åra Høyre styrte byen.

I år ble Oslos innbygger nummer 700.000 født. Blant våre viktigste oppgaver i Oslo er å legge til rette for at de neste generasjonene vokser opp i en by med plass og muligheter for alle. Derfor har det Arbeiderparti-ledede byrådet bygget 3000 nye barnehageplasser i Oslo og åpnet mer enn 10.000 nye skoleplasser siden vi overtok byrådsmakten i 2015.

LANDER: Elon Musk har landet i Stavanger med privatfly for å delta på energimessen ONS, ifølge Stavanger Aftenblad. Video: Magnus Paus Vis mer

Vårt byråd har økt antallet avganger med T-bane, buss og trikk med 4000 avganger i uka. Flere busslinjer kjører nå hele døgnet, i tillegg har flere linjer fått avgang hvert fjerde minutt. Dette gjør vi fordi vi tar ansvar for den befolkningsveksten som kommer.

Det aller viktigste tiltaket vi gjør for å imøtekomme befolkningsveksten er likevel å regulere og stimulere til boligbygging. Da Høyre styrte i perioden 2011–2015 ble det regulert totalt 12.472 boliger. Byrådet bestående av Arbeiderpartiet, MDG og SV har i perioden 2016–2022 regulert over 29.000 boliger. Med andre ord, vi har tatt ansvaret for å regulere flere boliger som Høyre ikke tok da de satt ved makten.

Den historiske satsingen på Oslo stopper ikke ved boliger. Byrådet har gjennomført en historisk satsing på idrettsanlegg. Vi har bygget 14 nye flerbrukshaller, 18 nye kunstgressbaner i Oslo og rehabilitert 42 kunstgressbaner. Vi har bygget seks nye friidrettsanlegg, to nye ishaller, fire nye klubbhus og ett nytt skianlegg. Vi bygget et nytt hovedbibliotek, og satser på kulturtilbudet. I Oslo skal alle ha noe å leve av, og leve for.

Vi har blitt motarbeidet fra Høyre. Eksempelvis inngikk Høyre en avtale med Rødt om å støtte færre boliger på Rødtvet i Groruddalen mot at Rødt støtter Høyre med å få færre boliger på Montebello vest i Oslo. Høyre, sammen med samtlige opposisjonspartier, gikk sammen og krevde færre boliger på Marienlyst når NRK-tomten skal utvikles til boliger.

Vi snakker om en tomt på 85.000 kvadratmeter som ligger noen få minutter unna Majorstua T-banestasjon. Dette er et av få områder vi har igjen hvor det går an å utvikle veldig mange boliger. Høyre og Rødt er sjelden enig om saker, men her var de enige om én ting: Å si nei.

Høyre taler med to tunger. På den ene siden sier de at de ønsker flere boliger, og på den andre siden forsinker eller stemmer partiet ned boligprosjekter i bystyret. En av våre viktigste oppgaver som politikere er å sikre boliger til alle.

Da må vi utnytte de mulighetene som er igjen i byen for å bygge flere boliger, for eksempel på Montebello, Skøyen, Lilleakerbyen, Rødtvet og Marienlyst for å nevne noen.

Å endre leilighetsnormen vil ikke ha betydning for boligtallene. Hovedgrunnene til at familier velger å bosette seg utenfor indre by eller flytte ut av Oslo er størrelsen på leilighetene og tilgang til uteareal. Derfor er tilgang til store leiligheter viktig i indre by for å sikre nettopp stabile og gode bomiljø over hele byen.

Vi vet at leilighetsnormen har gitt resultater. Tall fra SSB viser at det siden 2015 har blitt 27,8 prosent flere barn mellom 6–15 år i indre by. Det er en kraftig økning som viser at Arbeiderpartiets boligpolitikk virker. Dessuten kan utbyggere bygge flere små leiligheter i ytre by, for å sikre sunn variasjon.

I boligpolitikken må vi sette søkelys på virkemidler som virker. Arbeiderpartiet vil fortsette å bygge flere boliger i Oslo, jobbe med å redusere saksbehandlingstida og sikre gode bomiljø over hele byen

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer