LEDER

Jordskjelvet i Afghanistan

Talibans gisler

Det var liksom bare det som manglet. Jordskjelvet i Afghanistan avslører at ofrene er forlatt av alle.

ANGREPET: Enda en gang. Onsdag var det et angrep fra jordas indre som rammet afghanerne. Foto: AP / NTB
ANGREPET: Enda en gang. Onsdag var det et angrep fra jordas indre som rammet afghanerne. Foto: AP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Natt til onsdag kom angrepet på Afghanistan for sikkerhets skyld fra jordas indre.

Jordskjelvet som hadde sitt senter i Khost-provinsen ved grensa til Pakistan målte 5,9 på Richters skala, og mer enn 1000 mennesker er registrert døde. Det virkelige tallet kan være langt høyere. Skjelvet rammet mens folk sov i sine hus av stein, jord og leire, som ikke hadde noe motstandskraft da skjelvet kom.

KATASTROFE: Minst 950 er døde etter jordskjelv øst i Afghanistan, ifølge Reuters. Video: TWitter Vis mer

Det rammet det utarmede landets fattigste og minst utilgjengelige områder. Det rammet mennesker som fra før av var rammet av mer enn 40 år med nesten sammenhengende kriger. Det rammet et folk som allerede er utsatt for tørke og omfattende sult. Det rammet et sted nærmest uten infrastruktur, så folk leter fortsatt etter sine savnede med enkle spader og bare hendene, og uten mulighet til flomlys om natta. Og – til slutt – det rammet folk som for alle praktiske formål allerede var forlatt av myndigheter og hjelpeapparat.

Det er snart et år siden Nato trakk seg ut av Afghanistan. Regjeringen som Vesten hadde støttet med svimlende pengebeløp falt sammen som et korthus bare i løpet av dager. De religiøse fanatikerne og ytterliggående politikerne i Taliban var tilbake, med sitt nesten gamle selvbilde, som innebar at de hadde all makt i himmel og på jord.

Samtidig forsvant det aller meste av utenlandsk hjelp, som afghanerne hadde blitt avhengige av. Krigen hadde for de fleste praktiske formål gjort store deler av landet til sosialklienter.

Nå er de utenlandske «sosialkontorene» for det aller meste borte, ingen utenlandske hjelpere vil betale penger som havner i Talibans lommer, og rapporter fra hovedstaden Kabul forteller sine historier om et byråkrati som mer eller mindre har sluttet å fungere. Mange ministere synes ikke å vite hva de skal gjøre som sjefer i departementer, annet enn for eksempel å gi vage løfter til vestlige diplomater om å opprettholde skoler for jenter, mens de i realiteten blir stengt av lokale religiøse ledere i provinsene. Mange av ministrene og lederne av departementene er prester eller krigere. Byråkratiske rutiner, og det å opprettholde et offentlig maskineri, er ikke – og skulle aldri vært – deres hverdag.

Ofrene for angrepet fra jordas indre, er derfor også ofre for angrep fra sine egne inkompetente og – kanskje – interesseløse myndigheter. I denne situasjonen er de derfor også Talibans gisler.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer