SELGER SEG UT: Nicolai Tangen forteller til Dagbladet at han har fått hjelp av gode venner til å ta avgjørelsen om å selge seg helt ut av sitt eget selskap Ako Capital. Video: Finsveen og Sæthre Vis mer

KOMMENTARER

Tangen reddet Olsen fra havari

Sentralbanksjef Øystein Olsen skylder Nicolai Tangen en øl. Det var Tangen selv som fastslo dette på pressekonferansen mandag. Han har rett. Olsen skylder Tangen historiens dyreste halvliter.

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Milliardæren Nicolai Tangen kan nå utnevnes til tidenes ivrigste jobbsøker. Etter en lang politisk prosess er det klart at han blir sjef for Oljefondet. Sist fredag skisserte Stortinget strenge krav for å akseptere ham i denne viktige jobben. Så fulgte finansminister Jan Tore Sanner opp og instruerte sentralbanksjef Øystein Olsen om at Tangen må kvitte seg med eierandelene i AKO Capital for å få jobben. Nå har Tangen gjort akkurat det. Eierandeler og utbytterettigheter i AKO Capital blir gitt bort til den veldedige stiftelsen AKO foundation.

Finansielt har dette kostet Tangen dyrt. Det har aldri skjedd før i Norge at noen har oppgitt et så stort økonomisk livsverk for å tiltre en offentlig stilling. Selvsagt er det ikke synd på den nye sjefen for Oljefondet. Etter at alle salg og overføringer er gjennomført, sitter han igjen med sju milliarder kroner i ulike banker. Det holder en stund, særlig med den nøkterne livsførselen som forventes av sjefen for folkets fellesformue.

SKAPTE LATTER: - Jeg har ikke tenkt et sekund på å trekke meg, sa Nicolai Tangen da han møtte pressen mandag. Vis mer

Selv sier Tangen at han ikke ett sekund tenkte på å trekke seg fra stillingen. Det er det faktisk grunn til å tro på. Om man spoler tilbake til midten av mars - da uroen startet - og til nå, er det tydelig konsistens i Tangens holdninger og uttalelser. Avtalemessig er han presset bakover, men håndteringen er det ingenting å si på. Tangen justerer sin privatøkonomi fordi de folkevalgte sier det er nødvendig for tilliten til ham selv og Norges Bank. Du blir ikke krum i ryggen av det.

Det ser helt annerledes ut for sentralbanksjef Øystein Olsen. Problemene i denne saken stammer i all hovedsak fra hans styring av ansettelsen. Det er begått saksbehandlingsfeil som er i strid med loven, og kontakten med politiske myndigheter har vært dårlig. Selve forståelsen av samfunnets forventninger og etiske grensedragninger var svak eller fraværende. Operasjon Tangen foregikk i ei boble som var dømt til å sprekke.

Ledelsen i Norges Bank har heller ikke vært særlig gode forhandlere, men har åpenbart følt en slags ærbødighet for den internasjonale finanseliten og dens privilegier. Den avtalen som nå foreligger, er grunnleggende annerledes enn den sentralbanksjefen og bankens styre mente var tilstrekkelig. Derfor er det nokså påfallende hvor lite selvkritisk Øystein Olsen er.

Sannheten er at det er Nicolai Tangen som har reddet sentralbanksjefen. Ved at Tangen innfridde de politiske forutsetningene og ga bort betydelige verdier, ble Olsen forskånet fra et rått og ydmykende nederlag. Det har neppe vært noen drivkraft hos Tangen, men han har evig rett i at Olsen skylder ham en øl.

Alt tyder nå på at Tangen-saken kan ansees som løst, og at milliardæren fra Kristiansand kan starte forvaltningen av oljeformuen om ei ukes tid. Tangen har riktignok svært store midler i formue som skal forvaltes, og det kan ikke utelukkes at det vil oppstå interessekonflikter og spørsmål om habilitet. Oljefondet er dessuten et politisk instrument. På den annen side har Tangen tatt en mastergrad i disse spørsmålene på under fem måneder.

En positiv side ved Tangen-saken er at kontrollsystemet fungerte. De problematiske sidene ved å ansette Tangen ble raskt tatt opp i mediene i full bredde. Norges Banks representantskap viste seg å drive med alt annet enn å strø sand. Stortinget gjennomførte høring med en enstemmig konklusjon. Regjeringen var med på ferden, selv om den kom seint på banen. Slik ble det skapt et bredt press som hindret at finanselitens logikk seiret.

Det er verdt en skål og en halvliter, det også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer