LEDER

Stortingsvalget:

Taper ble vinneren

Valgresultatet viser det største flertallet for et politisk skifte på mange tiår. Veien videre blir likevel ikke enkel.

SITTER MED TRUMFEN: Slik kortene nå har falt, betyr det at Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre sitter med trumfen i klimapolitikken. Det er en posisjon det er grunn til å følge meget nøye i dagene som kommer. Foto: Javad Parsa / NTB
SITTER MED TRUMFEN: Slik kortene nå har falt, betyr det at Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre sitter med trumfen i klimapolitikken. Det er en posisjon det er grunn til å følge meget nøye i dagene som kommer. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet fikk færre stemmer enn ved stortingvalget i 2017, men er likevel valgets vinnere. Samlet viser valgresultatet det største flertallet for et politisk skifte på mange tiår. Samtidig at det nå grunnlag for en rødgrønn flertallsregjering, som ikke blir avhengig av MDG eller et styrket Rødt. Det kan gi et mer stabilt og forutsigbart styre de neste fire årene.

LETTET: Reaksjoner fra Arbeiderpartiets valgvake etter kveldens første prognoser. Vis mer

Likevel blir veien videre ikke enkel, verken for Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum eller Audun Lysbakken. Om kort tid starter krevende regjeringsforhandlinger der de tre partilederne må forene betydelige motsetninger. Ikke minst i klimapolitikken.

Styrkeforholdet mellom de rødgrønne partiene blir også et annet enn hva meningsmålingene de siste månedene tydet på. Ap har hentet seg inn og er nå landets største parti med god margin. Senterpartiet har fin fremgang i forhold til forrige valg, men resultatet er likevel svakt slik målingene så ut for kort tid siden. SV går bare svakt fram, noe som må være en stor skuffelse etter en god valgkamp og gode målinger. At SV bare er halvparten av Senterpartiets størrelse, vil slå ut i partiets politisk innflytelse.

Rødt en av valgets vinnere. Selv om partiet ikke får direkte innflytelse over en ny regjering, vil det påvirke selve dynamikken på venstresiden i norsk politikk. Rødt-leder Bjørnar Moxnes hevder Sylvi Listhaug nå skjelver i serken av skrekk, men det er nok Audun Lysbakken som er mest betenkt. I noen valgkretser ble Rødt større enn SV. Rødt forbereder seg nå på en rolle som gjedda i sivet: En politisk jeger med skarpe tenner og raske angrep.

Det borgerlige regjeringsalternativet ligger i ruiner. Erna Solbergs store prosjekt om en stor borgerlig familie, har falt fra hverandre. Frp er tydelig på at partiet de neste fire årene vil bygge opp seg selv som det mest markante opposisjonspartiet. Småpartiene i sentrum har ikke lenger noen politisk kraft av betydning. Det er et stort og krevende arbeid som må til for å skape et nytt borgerlig regjeringsalternativ.

Venstre overlever trolig sperregrensen, men det svake resultatet for MDG og SVs manglende gjennomslag, viser at hovedtrenden i klimapolitikken beveger seg mot et politisk sentrum. Slik kortene nå har falt, betyr det at Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre sitter med trumfen i klimapolitikken. Det er en posisjon det er grunn til å følge meget nøye i dagene som kommer.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer