Taterne i dag

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRODDE DU AT VI

som lever sammen med tatere preges av at diskrimineringens tid er forbi? At vi, som lever ved siden av tatere har forsonet oss med dem? Vel, her følger en annen historie: Det kommende museum for taterkultur viser kniver som ikke lenger er i bruk. Men fordommene utstillingen beskriver lever like godt, nærmest midt på museumstrappa.

Produksjon av skjebner som gir publikum de fortellinger det vil ha, skal være botemiddel. Historiene gis autoritet av myndighetene, av profesjonelle fortellere og av mennesker som oppfatter seg selv som tatere, for å bruke denne belastede, og for mange sårende betegnelsen.

Men vår harme over overgrep som tatere ble utsatt for, utelater helst spørsmål som kompliserer raseriet. Et slikt spørsmål kunne være hva det norske folk, når det ikke fyller den ufarlige publikumsrollen, har å si om taterne - i dag. Med det enkle «hva syns du nå om taterne?», tok vi derfor til veiene i Solør, for rett og slett å spørre solungen selv.

Første forsøk riktignok med det mer respektfulle uttrykket «de reisende»:

- Reisende ...? Hvor da? Butikkmannen glipper med øynene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer