Teaterpåske på West End

LONDON (Dagbladet): Trass i alle dystre meldinger om et lukket land og brennende kyr, så er London-teatrene fortsatt åpne og inne i en fin sesong.

Musikalen «My Fair Lady» har startet med rekordsalg og Henrik Ibsen er tilbake på scenen med «Gengangere» - eller «Ghost», på engelsk. «Gengangere» spilles på Comedy Theatre med Anthony Andrews som pastor Manders og Francesca Annis som fru Alving. Britiske teater nektet lenge å spille stykket fordi det handler om den «unevnelige» kjønnssykdommen syfilis og fedrenes ansvar. I dag kan det spilles uten protester.

«Nest etter Shakespeare er Ibsen den største dramatikeren,» skrev The Guardian og slo fast at stykket er like aktuelt og like sjokkerende i dag, som da det ble skrevet i 1881.

  • Årets beste musikal blir trolig nyoppsettingen av «My Fair Lady» på Nathional Theatre. Den har satt rekord i forhåndssolgte billetter. Den spilles der til 30. juni og flyttes så til Drury Lane-teateret den 21. juli. Blomsterjenta Eliza blir spilt av Martina McCutcheon (fra «Østkantfolk»). Professor Higgins tolkes av Jonathan Pryce. Han «kan spille på alle strenger», skrev en anmelder begeistret.
  • Best er nok dansescenen til «With A Little Bit of Luck», hvor Dennis Waterman som Elizas far og hans venner i East End bruker søppelkasser som trommer og danser med lokkene på beina. Trevor Nunns forestilling vil gå lenge i London.

Stykket som vant Olivier-prisen for beste komedie, «Stones in his Pocket», går fortsatt i London på Duke of York-teateret. Samtidig har det hatt premiere på Broadway og fått strålende kritikk i amerikansk presse. Stykket, skrevet av den irske forfatteren Mary Jones, startet på det vesle Tricycle-teateret i Kilburn og ble uventet en verdenssuksess.

  • Andre komedier som jeg anbefaler er Noel Cowards «Fallen Angels» med Felicity Kendal og Frances de la Tour, som går for fulle hus på Apollo-teateret, og Michael Frayns «Noises Off» på Piccadilly-teateret. En seriøs teateropplevelse er «Japes» av Simon Gray på Haymarket, satt i scene av Peter Hall. Det handler om alkoholismens tragedier, men også om kjærlighet, sex og sjalusi.

Etter påske er det klart for West End-premiere på den fine politikersatiren «Feelgood» med Henry Goodman i rollen som statsministerens pressetalsmann, Alistair Campbell. De som vil vite hva som skjer bak kulissene i Downing Street 19, kan gå til Garrick-teateret etter 21. april, og få både kunnskap og en god latter.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.