Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Teite råd til teite damer

Jeg bladde i wannabe-bitch Elizabeth Wurzels «Smarte råd for smarte jenter» med overbærende mine. For selvhjelpsbøkene var litteratur vi leste høyt fra og lo rått.

Og vi fnyste av venninner som trodde på kvasipsykologi og brukte planeter og stjernetegn for å forklare dårlig kjemi mellom «Oss» (damer) og «Dem» (menn). «Ikke rydd av bordet i et middagsselskap, med mindre mennene også reiser seg for å hjelpe,» rådet boka. «Men hvem skal da gjøre det?» tenkte jeg panisk. Reaksjonen var like overraskende som den var feil. Trengte jeg hjelp? Til selvhjelp?

  • I USA og England har kjempesalg av selvhjelpsbøker trosset dårlige anmeldelser, kritikk fra fagfolk og latterliggjøring i media. Nå har hele 100000 dansker kjøpt klassikeren om Mars og Venus. Det danske Rigshospitalets ledende psykolog, Bo Møhl, betrakter økende salgstall som et krisetegn, et tegn på selv- usikkerhet . Han sier til avisa Politiken at bøkene skader mer enn de hjelper. Men Møhl spår fortsatt økt salg fordi bøkene har en selvforsterkende virkning: Jo mer usikre vi blir, jo mer støtter vi oss til ekspertene. Og jo mer du leser om hvordan du burde være, jo mer oppmerksom blir du på egne feil og mangler.
  • I Helen Fieldings bok nummer to «Bridget Jones: På randen» får singelkarikaturen smertelig erfare at nettopp fordi hun har lest så mange bøker om hvordan hun skal forbedre kjærlighetslivet, har hun ødelagt forholdet til kjæresten Mark Darcy. Han føler seg som en «laboratorierotte», mens Bridget leser om og finner stadig nye faretegn på at noe er galt mellom dem. Fordi hun har lest at «alle menn begjærer din pene venninne» presser hun Mark til å gjøre akkurat det. Oppløst i kjærlighetssorg pælmer hun sine 47 selvhjelpsbøker i søpla.
  • I et øyeblikks panikk hadde jeg gitt selvhjelpslitteraturen en ny sjanse: Jeg hadde lest damemagasiner, nettsteder og sprang til og med i bokhandelen for gode råd om sex, samliv og kjærlighet. Men da jeg forsto at John Grays bok «Menn er fra Mars, kvinner er fra Venus» fremdeles var «bibelen», og at Gray i tillegg til etterfølgerne «Mars og Venus på hjemmebane», «...på sengekanten», «...på stevnemøte», «...for evig og alltid», også solgte bra av «Mars og Venus i nye forhold», hørte jeg alarmklokkene kime og kassaapparatene plinge.
  • Selvhjelpsbøkene har blitt betegnet som samtidskvinnens beste venn, men ærlig talt: Ingen blir klokere av hundrevis med sider om platte selvfølgeligheter. Så hvis du allerede har lest «Hvordan finne Han», «Hvordan holde på Han», «Hvordan dumpe Han» og eventuelt «Hvordan få Han tilbake», er det kanskje på tide med «Hvordan tenke sjøl».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling