LEDER

Twitter kaster ut Trump

Teknologi-gigantene blir politiske

Å la være å distribuere ytringer som oppfordrer til vold, er uproblematisk og nødvendig. Samtidig er tida overmoden for å bryte opp teknogigantenes grep om markedet for ytringer og kommunikasjon.

UTESTENGT: President Donald Trump er utestengt fra Twitter. Foto AP / Alex Brandon / NTB
UTESTENGT: President Donald Trump er utestengt fra Twitter. Foto AP / Alex Brandon / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Twitter har lukket kontoen til president Donald Trump og utestengt ham for godt. I sin begrunnelse skriver selskapet at enkelte av Trumps budskap kan føre til mer vold, bl.a. under innsettelsen av Joe Biden som USAs neste president. Det er i seg selv enestående at en vestlig statsleder blir utestengt fra sosiale medier. Viktigere enn tilfellet Trump er hvilke konsekvenser dette vil få for kontrollen av ytringer. Google har 90 prosent av det globale markedet for nettsøk samtidig som Facebook og Twitter er helt sentrale i alle typer kommunikasjon. Gigantene er ikke bare enorm business og teknologiske spydspisser. De flytter makt og kontrollerer de viktigste talerstolene. At de setter USAs president i skammekroken bekrefter denne maktposisjonen.

Her hjemme er det ulike reaksjoner på utestengelsen av Trump. Ytringsfrihetsadvokat Jon Wessel-Aas sier at Twitter er i sin fulle rett til å stenge Trump ute. Anine Kierulf, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og spesialrådgiver for Norsk Institutt for menneskerettigheter, sier bl.a. at disse mediene aksepterer redaktøransvaret halvveis, og at det er umulig å håndheve det godt med de metodene som brukes. Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han skjønner at Trumps utsagn er farlige og oppmuntrer til hat, men at det må være en høy terskel for å sperre folk ute: «Man legger seg på en linje der også ytringsfriheten er i spill».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer