DEBATT

Teknologi overtar for pasienter

«Teknologi kan ikke snu pasienten i senga for å hindre liggesår, klø på ryggen, skifte svettevåte, urene sengeklær eller hjelpe med mat og drikke, bekken eller doturer!»

PROFESSOR: Bjørg Marit Andersen ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål. Foto: Privat.
PROFESSOR: Bjørg Marit Andersen ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål. Foto: Privat. Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Oslo universitetssykehus (OUS) forventer store driftsøkonomiske effekter («gevinster») ved «geografisk samling, faglig samling og nybygg/oppgradering», ved å legge ned landets største sykehus-Ullevål – og fortsette med Rikshospitalet, Aker og Radiumhospitalet.

Mer vil foregå på pasientrommet enn tidligere: Det blir teknologiske/digitale løsninger med plass for utstyr både på pasientrommet og ved felles arbeidsområder. Det satses på at pasienten stort sett beholdes på rommet med redusert behov for transport til andre avdelinger for undersøkelser. Dette er sikkert bra løsninger.

Men da trengs store pasientrom og gode arealer rundt pasientsenga; for utstyr som ofte trenger stor plass, 1-2 personell, besøkende, renhold og oversikt. I tillegg kommer økende behov for generelt smittevern med hensyn til epidemier og antibiotika resistens, noe som utløser behov for minst 2 meters frie soner rundt pasientens seng slik at personell og besøkende ikke må stå for tett opptil pasient og utstyr.

Bjørg Marie Andersen. Foto: Privat.
Bjørg Marie Andersen. Foto: Privat. Vis mer

Sykehuspasienter i dag er nok i dårligere tilstand og trenger mer hjelp og til dels mer intensiv behandling enn tidligere, fordi sykehusene har lagt ned mange behandlingsplasser og mangler kapasitet.

Pasientrom blir å regne som undersøkelses-behandlingsrom og må utstyres slik med plass til radiologiske undersøkelser, overvåkningsutstyr og akuttmedisinske hendelser som hjertestopp mm. Et pasientrom for framtida må derved ikke bygges så knuslete som dagens pasientrom på Rikshospitalet der personell, besøkende og utstyr står i kø inne på pasientrommet!

Et godt, moderne pasientrom for framtida skal være ensengsrom som er av størrelse 25-30m2 og som har god ventilasjon. I tillegg kommer eget handikaptoalett/dusj og en forgang med håndvask og plass til å ta av yttertøy -4 m².

Tidligere sykehusdirektør Erikstein fortalte for noen år siden at alle pasientene fikk enerom i alle nybygg ved OUS. Arealbeskrivelsen for enerom inkluderte alt fellesareal som møterom, lager, korridorer med mer og sa ikke noe om hvor stort pasientrommet var planlagt, og dette har seinere også vært vanskelig å få ut fra prosjekteierne.

Problemet er at med så små tomtearealer som nye OUS har å rutte med ved å legge ned Ullevål sykehus vil det enten medføre kapasitetsproblemer; dvs. at sykehuset ikke kan behandle nødvendig antall syke i Oslo - eller for små behandlingsarealer som øker fare for smittespredning og reduserer effektiviteten, inkludert de forespeilte «gevinster».

Teknologi er sårbart, sammenliknet med problemer på St. Olavs Hospital i Trondheim der journalsystemet har brutt sammen:

«Vi kan ikkje holde fram med å drive som vi gjer no. Økonomien er ein katastrofe, meiner direktøren ved St. Olavs hospital. Kombinasjonen av reduserte inntekter og ekstra utgifter koster sjukehuset 25 millioner kroner i veka.»

Og husk: Teknologien kan ikke trøste og bære eller snu pasienten i senga for å hindre liggesår, klø på ryggen, skifte svettevåte, urene sengeklær eller hjelpe med mat og drikke eller bekken eller doturer!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer