Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Tenk selv, Petersen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • USAs president George W. Bush vil innføre militærdomstoler som ledd i kampen mot terrorisme. Domstolene skal kunne behandle saker i hemmelighet og dømme på grunnlag av hemmelig bevismateriale som verken tiltalte eller hans forsvarer får tilgang til. Deler av tiltalen skal kunne holdes hemmelig og dommene være fellende uten mulighet for anke dersom to tredeler av dommerne stemmer for. Det gjelder også når retten dømmer tiltalte til døden. De militære domstolene kan settes utenfor USAs grenser.

Slike domstoler bryter med internasjonalt vedtatte menneskerettigheter som USA selv har undertegnet, og forslaget har vakt sterke reaksjoner. Både Amnesty International og Institutt for menneskerettigheter har reagert kraftig.

  • Utenriksminister Jan Petersen har imidlertid ikke reagert. I Stortingets spørretime onsdag forsvarte han USAs rett til å innføre slike domstoler. Petersen viser til at terroranslaget fant sted på amerikansk territorium og at spørsmålet om en militær domstol er et amerikansk anliggende. Til Dagsavisen sier han at «vi ikke (må) glemme at det vi snakker om her er rettssikkerhet for terrorister». Han viser videre til at kravet til bevisførsel i militærdomstolen ikke er fastlagt, og ønsker derfor ikke å gå for «høyt på banen» og mene ting når forutsetningene ikke er klare.
  • Det finnes imidlertid en mellomting mellom å gå høyt på banen og å krype servilt for Bush. For det første dreier det seg ikke om et amerikansk anliggende når nærmest en hel verden står samlet i kampen mot terrorismen. Jakten på terrorister foregår i en lang rekke land. Dessuten skal militærdomstolene kunne settes utenfor USAs grenser. For det andre må rettssikkerheten selvsagt også omfatte «mistenkte terrorister». For det tredje har Norge klare forpliktelser gjennom de internasjonale konvensjonene vi har undertegnet.
  • I ei tid hvor verdenssamfunnet prøver å etablere en internasjonal rettsorden for internasjonale konflikter, går USA motsatt vei og erklærer seg som overdommer. Det er en fornærmelse mot FN og mot Norge, som ønsker internasjonale rettsinstitusjoner. Jan Petersen bør manne seg opp til å si fra om dette.
Hele Norges coronakart