KOMMENTARER

«The Crown»:

«The Crown» leker med konspirasjonsteorier

Det er for lengst brakt på det rene at prinsesse Dianas død var en ulykke.

ÅTTITALLET: Fjerde sesong av serien om dronning Elizabeths regjeringstid har omsider kommet frem til åttitallet og forholdet mellom prins Charles og Lady Diana. Video: Netflix Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det går mot slutten av sesong fire av «The Crown», og Diana, prinsessen av Wales, snakker med sin svigerfar, prins Philip, i et tungt frampek mot den kommende separasjonen fra prins Charles. Diana sier at dersom kongefamilien ikke kan gi henne kjærlighet og trygghet, kommer hun til å bryte ut og finne det på egen hånd. Philip sier at det ville han ikke gjort. «La oss bare si at jeg ikke kan se hvordan det kan ende godt for deg.» Diana svarer: «Jeg håper ikke det var en trussel, sir.»

Det er bare en liten ordveksling. Men det er betenkelig at den er der. Helt siden prinsesse Diana døde i en bilulykke i Paris i 1997, har det versert en konspirasjonsteori som går ut på at ulykken egentlig var et drap, planlagt av prins Philip og utført av den franske og britiske etterretningstjenesten. Den som mer enn noen annen har jobbet for å spre disse anklagene, er den egyptiske, London-baserte forretningsmannen Mohamed al-Fayed.

Han var også faren til Dianas kjæreste, Dodi Fayed, som også døde i kollisjonen. Anklagene har blitt undersøkt flere ganger, og har vist seg å være grunnløse. Dianas bil var i Pont de l’Alma-tunnelen på grunn av forhastede avgjørelser tatt av en stresset Dodi Fayed og den beduggede sjåføren Henri Paul. Det var ikke noe noen kunne planlagt. Mohamed al-Fayed fikk legge fram teorien sin i en britisk rettssal i 2008, uten at den gjorde synderlig inntrykk på dommeren.

Det er likevel en av de mer interessante konspirasjonsteoriene der ute. Etter at Diana døde, oppsto en slags kamp om hvem som egentlig eide henne. På den ene siden sto kongefamilien, som Diana hadde ligget i krig med de siste årene, men som hun for bestandig var knyttet til som mor til den kommende kongen, prins William. De bestemte seg etter hvert for å behandle henne som en av sine egne i døden og gi henne en full kongelig begravelse. På den andre siden sto hennes egen familie, Spencer-familien, en aristokratisk Whig-slekt med aner som strakte seg mye lenger tilbake i historien enn Windsorene, og med en nesten like lang tradisjon for å utfordre kongemakten.

En av Dianas stamfedre var med på å kaste den katolske kong James II ut av landet og sette den tyske importvaren George I på tronen. Det var opphavet til Windsor-familien, og grunnen til at Diana selv omtalte svigerfamilien sin som «tyskerne». Da Dianas bror, jarl Spencer, talte i kirken under søsterens begravelse og kom med klar kritikk av måten Windsorene hadde tatt imot henne på, var det også en markering av familiens langvarige, halsstarrige uavhengighet fra de kongelige.

Inn i dette kommer så en tredje familie, Fayed-familien, styrt av en energisk, styrtrik innvandrer og oppkomling som i flere tiår hadde forsøkt å få en plass i de øvre sjikt i Storbritannia. Da Mohamed al-Fayed hevdet at det britiske establishment ville rydde Diana av veien fordi hun planla å gifte seg med en muslim, nemlig sønnen hans, sa han samtidig at hun ikke lenger tilhørte dem: Hun tilhørte ham og hans familie. Slik handler historien om Dianas død også om en gammel kamp i det britiske samfunnet, mellom eliten som ikke vil åpne dørene, og outsiderne som vil inn.

Man skal likevel ikke lefle med alvorlige anklager. Om skaperne av «The Crown» ønsker å pirre publikum, eller om de bare ikke har tenkt seg om, er ikke så viktig. Prins Philip lever ennå, og de burde vite bedre enn å hjelpe konspirasjonsteoretikerne med å sverte ham. Dianas død var tragisk nok som den var.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer