DEBATT

Covid-19

Ti myter om pandemien

Regjeringens nåværende COVID-19-strategi synes å være å kontrollere pandemien. Den mest fornuftige strategien er å slå ned smitten til det meget lave nivået vi hadde i sommer, for så å holde den nede på det nivået.

VEIEN VIDERE: Det tok Belgia bare sju uker fra dagens smittenivå i Norge til et helsevesen nær kollaps, slik Bent Høie viste oss 9. november. Det er nå tid for refleksjon og samråd om veien videre, skriver kronikkforfatterne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VEIEN VIDERE: Det tok Belgia bare sju uker fra dagens smittenivå i Norge til et helsevesen nær kollaps, slik Bent Høie viste oss 9. november. Det er nå tid for refleksjon og samråd om veien videre, skriver kronikkforfatterne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Høie viste oss at det tok Belgia bare sju uker fra dagens smittenivå i Norge til et helsevesen nær kollaps. Nye nasjonale tiltak er derfor iverksatt for å snu smitteutviklingen. En vaksine er sannsynlig, men det vil ennå ta lang tid før befolkningen er tilstrekkelig vaksinert. Vaksinen kan ikke redde oss ennå.

Det er for tidlig å si om dagens tiltak vil ha ønsket effekt. Det er nå tid for refleksjon og samråd om veien videre. Veivalgene for Norge må være kunnskapsbaserte. Vi utfordrer derfor ti utbredte myter om pandemien og myndighetenes pandemibekjempelse.

Myte 1: Regjeringen har som strategi å slå ned smitten og så holde den nede. Det er en myte at regjeringen siden i sommer har prøvd å slå ned smitten, men uten å lykkes. Regjeringen endret 7. mai strategi fra å slå ned smitten til å kontrollere smitten. I gjeldende beredskapsplan fra 10. juni står det: «Regjeringens mål er å holde smittespredningen under kontroll. Det innebærer å holde sykdomsbyrden lav og sørge for at antall pasienter er håndterbart i helse- og omsorgstjenesten. Samtidig må vi være forberedt på å slå ned lokal eller nasjonal oppblussing av smitte.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer