KOMMENTARER

Lakseoppdrett:

Tid for et opprør

Den norske villaksen er på rødlista over utsatte dyrearter. Oppdretterne av industrilaks bader i penger. Det er tid for et opprør, skriver John O. Egeland.

SAMRØRE: Det usunne samrøret der den søkkrike laksekapitalen dominerer politikere, offentlige kontrollmyndigheter og viktige deler av forskningsmiljøet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SAMRØRE: Det usunne samrøret der den søkkrike laksekapitalen dominerer politikere, offentlige kontrollmyndigheter og viktige deler av forskningsmiljøet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Denne høsten har forfatterne Simen Sætre og Kjetil Østli skapt en liten boksensasjon med «Den nye fisken». Boka handler om «temmingen av laksen og alt som fulgte», og selger usedvanlig godt. Den er blitt et viktig dokument om oppdrettsnæringen, med en spennende blanding av grundig research og profesjonell fortellermetode.

Det gjør boka til en av årets viktigste, ikke minst fordi den rammer det jeg vil kalle det «laksepolitiske komplekset». Det usunne samrøret der den søkkrike laksekapitalen dominerer politikere, offentlige kontrollmyndigheter og viktige deler av forskningsmiljøet. Oppdretterne har gjennom effektiv lobbyvirksomhet, bruk av statlige forsknings- og bransjeinstitusjoner, mobbing av kritiske forskere og allianser med lettvinte politikere, skapt en politisk plattform som nesten er uangripelig.

I boka siteres en forsker som sa opp jobben med denne begrunnelsen: «Hvorfor skal vi drive grønnvasking av en av Norges mest miljøforurensende, naturødeleggende og dyreplagende industrier?» Forfatterne sier de i arbeidet med boka begynte å forstå oppdrettslaksens historie ikke som et «eventyr», men som en kjede av utilsiktede konsekvenser. Vi snakker om et enormt eksperiment med natur og genetikk som stadig avler nye problemer som det ikke er noen løsninger på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer