DEBATT

Mutasjoner og vaksine

Tid for ny nedstengning

Det kommer stadig mer data som peker mot at den nye virusvarianten fra Storbritannia vil nødvendiggjøre tiltak av en helt annen art i tiden fremover, om vi skal fortsette å holde kontrollen på et akseptabelt nivå.

KAPPLØP MED TIDEN: Nye varianter kan overta for de nåværende variantene i flere land. I UK har man nå besluttet å gi flest mulig den første dosen vaksine, heller enn å gi færre begge dosene, som planlagt, dette fordi mutasjonen har et så stort forsprang, skriver kronikkforfatteren. Her følger statsministerr Boris Johnson når Jennifer Dumasi får vaksinen fra Oxford/AstraZeneca. Foto: PA/NTB
KAPPLØP MED TIDEN: Nye varianter kan overta for de nåværende variantene i flere land. I UK har man nå besluttet å gi flest mulig den første dosen vaksine, heller enn å gi færre begge dosene, som planlagt, dette fordi mutasjonen har et så stort forsprang, skriver kronikkforfatteren. Her følger statsministerr Boris Johnson når Jennifer Dumasi får vaksinen fra Oxford/AstraZeneca. Foto: PA/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Varianten, som går under navnet B.1.1.7, er vesentlig mer endret fra tidligere varianter, som det finnes flere tusen av, i at man har funnet i alt 17 nye enkeltmutasjoner på én gang, der flere sitter i selve spike-proteinet som viruset bruker til å feste seg til vertens celler. En tilsvarende variant med flere betydelige mutasjoner sprer seg nå fra Sør-Afrika, og ble tidligere denne uka påvist i Norge.

B.1.1.7 har en økt smittsomhet, estimert til 56-70 prosent, i forhold til de tidligere SARS-CoV-2-variantene.

Dette betyr at R øker med antatt omkring 0,4 for denne varianten, gitt at alle andre forhold er like. Dette får konsekvenser i praksis. Centre for Mathematical Modelling of Infectious Diseases i London rapporterer at man der trolig ikke vil få ned R under 1 uten å stenge skoler og universiteter, og at man må øke farten på vaksineringen betraktelig om man skal få effekt i å slå ned sykdomsbyrden fra den nye virusvarianten.

Uten at man kjenner årsaken med sikkerhet, er en sannsynlig teori at denne typen omfattende mutasjoner har oppstått i ett enkelt immunkompromittert individ med langvarig Covid-19-infeksjon som vedkommendes immunforsvar ikke er å stand til å håndtere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer