KOMMENTARER

Brexit:

Tida er ute for Boris

To helt grunnleggende og ett politisk betent stridsspørsmål står igjen mindre enn tre uker før britene er helt ute av EU, med eller uten avtale, skriver Einar Hagvaag.

HASTVERK: Presidenten i EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, tok imot den britiske statsministeren, Boris Johnson, onsdag kveld. De ga hverandre frist til søndag med å få til en avtale om forholdet mellom EU og Storbritannia etter nyttår. Foto: Olivier Hoslet / AP / NTB
HASTVERK: Presidenten i EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, tok imot den britiske statsministeren, Boris Johnson, onsdag kveld. De ga hverandre frist til søndag med å få til en avtale om forholdet mellom EU og Storbritannia etter nyttår. Foto: Olivier Hoslet / AP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er aldri for seint til å komme for seint. Storbritannia og EU har nå frist fram til søndag med å få til en avtale om det framtidige forholdet dem imellom, hvis ikke står britene uten noen handelsavtale med EU ved nyttår. Da har det gått fire og et halvt år etter den midtsommerdagen i 2016 da de britiske velgerne med 52 mot 48 prosent av stemmene vedtok å bryte med EU, det som kalles «Brexit». Storbritannia forlot formelt EU 31. januar, men er med i tollunionen og det indre markedet i overgangstida som varer til nyttår. Uten en handelsavtale innen da blir det toll og kontroll på grensa.

Denne siste fristen ble satt under en slags krisemiddag i EU-hovedkvarteret onsdag kveld mellom den britiske statsministeren, Boris Johnson, og presidenten i EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen. Hvor mange «siste» frister det har vært hittil i forhandlingene er det ikke lett å telle. Partene står stadig langt fra hverandre, kunne de to slå fast etterpå. Svært sannsynlig blir det ingen avtale, forklarte Johnson dagen etterpå. Han hadde onsdag sagt at en god avtale fortsatt var mulig.

De 27 stats- og regjeringssjefene i EU var samlet til toppmøte torsdag og fredag, men uten «Brexit» på dagsorden. De fikk endelig vedtatt langtidsbudsjettet med det store gjenreisningsfondet for å bøte på corona-pandemiens herjinger. Ungarn og Polen måtte bøye kne og trekke tilbake sine trusler om veto. Ellers drøftet de pandemien, forholdet til USA etter valget av Joe Biden til president der og nye straffetiltak mot Tyrkia. Og de vedtok å skjerpe klima-politikken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer