KOMMENTARER

Pandemi og helsekrise

Til å grine av

Må et moderne helsevesen drive rovdrift på ansatte og pasienter? Det høres sånn ut.

TØFFE TAK: Pandemien er ikke over. Intensivavdelingene er vant til beinhardt arbeidspress, men nå er de slitne. Camilla Finsand, seksjonsleder på intensivavdelingen ved Rikshospitalet, til høyre. . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TØFFE TAK: Pandemien er ikke over. Intensivavdelingene er vant til beinhardt arbeidspress, men nå er de slitne. Camilla Finsand, seksjonsleder på intensivavdelingen ved Rikshospitalet, til høyre. . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Gråtende sykepleiere på Dagsrevyen er aldri bra for regjeringen og helsemyndighetene. Det skjedde igjen denne uka da den erfarne intensivsykepleieren, Mona Bjerkland ved Ahus utenfor Oslo, brast i gråt under et intervju med NRK. Hun syntes det var vanskelig «hele tiden å gå på akkord med deg selv». I studio la helsedirektør Bjørn Guldvog ansiktet i alvorlige folder og viste forståelse for at helsepersonell i frontlinjen er slitne etter snart to år med pandemi. Men de får tørke tårene og jobbe på, skal vi tro. Helsevesenet kan ikke bemannes for en ekstraordinær situasjon, var beskjeden.

Talepunktet er gjenkjennelig. Det ble også brukt av den forrige helseministeren da han ble spurt om den katastrofale mangelen på intensivsykepleiere i Norge ved inngangen til pandemien. Alle måtte vel skjønne at vi ikke kunne ha fullt av ledige sengeplasser og høyt utdannet personell ruslende rundt i korridorene i påvente av en mulig helsekrise?

Nesten to år seinere er smittetrykket større enn noensinne, og vi har skjønt at verken pandemien eller den brutale arbeidsbyrden på sykehusene er et forbigående fenomen. Intensivavdelingene er knapt bemannet for en normalsituasjon som den årlige influensasesongen, langt mindre en ekstraordinær. Det er ikke pandemien som har ført sykehusene til randen av kollaps, pandemien er strået som truer med å brekke kamelens rygg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.