Barn som blir mobbet:

Til foreldre med barn i skolen

Sender du barnet ditt ut døra til 13 års skolegang, uten å vite hva du skal gjøre hvis barnet får en skolegang i helvete?

FORELDRE TRENGER KUNNSKAP, mener forelder Karianne. Foto: NTB.
FORELDRE TRENGER KUNNSKAP, mener forelder Karianne. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Nå er skolen godt i gang, på godt og vondt. Jeg har engasjert meg i temaet mobbing gjennom mange år.

Selv er jeg mammaen til Celine som gikk til erstatningssak etter å ha blitt grovt mobbet på skolen. Og i dag ønsker jeg å nå ut til foreldre som har barn i skolealder:

Vet du hva du gjør du hvis du oppdager at barnet ditt blir utsatt for mobbing på skolen? Hvis alarmen skulle gå, er du forberedt? Er du helt trygg på at skolesystemet er rigget for å ta vare på det mest dyrebare du har?

Sender du barnet ditt ut døra til 13 års skolegang, uten å vite hva du skal gjøre hvis barnet får en skolegang i helvete?

Min erfaring er dessverre at dette er et tema vi voksne skyver under teppet og krysser fingrene for at det kommer til å gå bra, for vi velger jo å tro og håpe på det beste. For de fleste barn og unge er nok det helt rett. Problemet er at som foreldre har vi ingen garanti for at skolesystemet klarer å ivareta barn som opplever mobbing - hvis mobbingen i det hele tatt blir avdekket.

«Vi har ingen garanti for at skolesystemet klarer å ivareta barn som opplever mobbing»

Jeg skriver ikke dette for at foreldre skal få dårlig samvittighet. Jeg skriver dette fordi jeg selv var en forelder som ikke hadde kunnskap om hva jeg skulle gjøre. Hadde jeg visst det jeg vet i dag, hadde jeg gjort mange ting annerledes. Hvert år ved nytt skoleår kontakter fortvilte foreldre meg, og i år er det (dessverre) ingen unntak. Det er hjerteskjærende å høre historiene om unnlatelse, bagatellisering og problematisering av barn og foreldre. De opplever mye av det samme som jeg gjorde for 18 år siden. Det kommer ofte til uttrykk som maktesløshet og håpløshet i møter med et skolesystem som har en ekstremt ujevn maktfordeling.

Jeg vil si at det er regelen og ikke unntaket når foreldre først tar kontakt med meg. Så å si alle foreldrene sitter igjen med en ekstrem fortvilelse, fordi de bebreider seg selv for ikke å ha reagert tidligere. vi tar alle avgjørelser basert på informasjon vi sitter på. Det blir lett å bebreide seg selv på et seinere tidspunkt i en slik prosess. Jeg skulle ønske at man ikke gjorde det.

Vi foreldre ville stått mye stødigere hvis vi hadde kunnskap om hva vi kan gjøre hvis skoleeier bryter deres lovpålagte samfunnsoppdrag, mener jeg. Mandatet betyr at skolen skal legge grunnlaget for at eleven seinere i livet skal kunne ha et arbeid og forsørge seg selv. Hvis en elev opplever mobbing, er det brudd på §9a-2 - retten til et trygt og godt skolemiljø.

I Dagbladet mandag 18. september 2023 kunne vi lese at ferske tall fra Utdanningsdirektoratet viser at klager til Statsforvalteren på mobbesaker har eksplodert med 62 prosent. Jeg er svært bekymret for at foreldrene og elevene ikke får den hjelpen de trenger. Det har lenge blitt fortalt at foreldre må tenke over hva de snakker om rundt middagsbordet. Nå er det på tide vi snakke om hva foreldre kan gjøre hvis deres barn opplever mobbing.

Karianne mener foreldre hadde stått stødigere hvis de hadde hatt mer kunnskap om temaet. Foto: Privat.
Karianne mener foreldre hadde stått stødigere hvis de hadde hatt mer kunnskap om temaet. Foto: Privat. Vis mer

Jeg hadde i starten av mitt barn sitt skoleløp full tillit til at fagkompetansen lå hos skolen og at de selvfølgelig ville ta grep rundt skolemiljøet når jeg som mamma sa ifra om mobbing og vold på skolen. Min erfaring er at det tok ikke skolen mange uker før de begynte å lete etter feil hos mitt barn og hos oss foreldre. Vi fikk klar beskjed om å ikke «hausse opp» situasjonen, og at mitt barn måtte lære seg å tåle mer. I dag vet jeg at det var feil, og at det i seg selv var et overgrep mot mitt barn. Jeg skulle hørt mer på min egen magefølelse og ikke på mennesker som i ulike posisjoner var mest opptatt av å redde sitt eget skinn.

Ingen foreldre kan garantere sitt barn at det ikke vil oppleve mobbing, men foreldre kan garantere sitt barn at de er villig til å stå stødig ved deres side om det skulle skje.

Jeg har en oppfordring til alle foreldre. Tenk igjennom hva du må gjøre hvis ditt barn skulle være en av de 58 000 som opplever mobbing i skolen hvert år. Sett deg inn i ditt barns rettigheter, søk på nett og les bøker om mobbing og seinskader.

Hvis ditt barn skulle oppleve mobbing, er du kanskje den eneste som barnet stoler på. Tro på barnet, ta barnet på alvor og tilegne deg kunnskap; det kan være den viktigste investeringen du gjør i ditt barns liv.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer