DEBATT

Til foreldre som ønsker å klage

Jeg er sliten. Faktisk så sliten at jeg neste år vurderer å bytte jobb, skriver Ingvild Andersen.

KREVENDE JOBB: Barnehagelærer Ingvild Andersen mener det siste året har vært vanskelig. Foto: Shutterstock
KREVENDE JOBB: Barnehagelærer Ingvild Andersen mener det siste året har vært vanskelig. Foto: Shutterstock Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Til neste år har jeg hatt verdens viktigste jobb i 15 år. Ti av disse som pedagog. For at jeg og mine kollegaer skal kunne jobbe med pedagogiske aktiviteter, som er planlagt og vurdert etter barns modenhet og utvikling, så er vi avhengig av at vi er nok ansatte på jobb!

Vi ønsker at hvert barn skal få tid i aktivitetene de er med på. De skal få bruke sansene, erfare, mestre, prøve, feile - og gjøre det flere ganger om de ønsker det.

Samtidig som dette skjer skal barna rundt bli tatt vare på. De trenger voksne som støtter, veileder, oppmuntrer, setter grenser, hjelper til å løse konflikter (for de kan det være mange av), lese bok, pusle og perle, kjører med biler, klapper, jubler, trøster, plastrer.

Jeg er ingen blekksprut eller «flash», men til tider føles det sånn ut. Spesielt de dagene man er alene med vikar. Barn trenger tid til å bygge relasjoner. De kan leke og ha det gøy med vikarene, men når de trenger trygghet og trøst er det bare de fast ansatte som er gode nok.

I tillegg må man huske på alle andre gjøremålene som må gjøres og rapporter som må skrives, og ikke minst barn som må følges opp fordi man ikke får tildelt ressurser.

I år har det vært vanskelig å få tak i vikarer som ønsker å jobbe i barnehage. Noen har begynt og sluttet etter kort tid fordi de ble for sliten av det. I tillegg til at lønna er ræva dårlig! Og ikke tror jeg det kan være lett for vikarer å komme inn i barnehagene som er så slitne og underbemannet.

Mange styrere, i hvert fall her i Alta, har måttet steppe inn og hjelpe til på avdelingene for å unngå å måtte stenge. Vi har måttet begrense åpningstider for å få kabalen til å gå opp.

Til foreldre som ønsker å klage på stengte barnehager og begrenset åpningstid: Klag på bemanningsnormen! Vær så snill, ikke klag på barnehagene. De gjør faktisk alt de kan for å unngå dette!

Jeg er sliten. Faktisk så sliten at jeg neste år vurderer å bytte jobb. Vekk fra barnehageyrket. Det har jeg vært åpen om til mine kollegaer. Det er ikke barna som er grunnen til det, men personalsituasjonen i barnehagene. Og det er synd! For jeg elsker jobben min. Og barnehagene mister en j**** god pedagog - om jeg kan si det selv.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer