KOMMENTARER

Bertheussen-saken:

Til tiltaltes forsvar

Bertheussens vesker er del av forsvaret. Et humoristisk skråblikk med alvorlig budskap.

TORSAGENS VESKE: På formiddagen viste Bertheussen fram den andre siden av denne veska. Den hadde påskriften "Piken som lekte med Elden" og en smilende emoji med glorie. Denne siden ble vist fram etter lunsj. Påskriften « ICD-10 301.50» er en diagnosekode for dramatiserende personlighetsforstyrrelse. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
TORSAGENS VESKE: På formiddagen viste Bertheussen fram den andre siden av denne veska. Den hadde påskriften "Piken som lekte med Elden" og en smilende emoji med glorie. Denne siden ble vist fram etter lunsj. Påskriften « ICD-10 301.50» er en diagnosekode for dramatiserende personlighetsforstyrrelse. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det var det de skulle. Både John Christian Elden og Laila Bertheussen reiste nye spørsmål under hans prosedyre i retten torsdag. Den erfarne forsvarsadvokaten snakket dobbelt så fort som noen andre i rettssaken, altså omtrent halvparten som raskt som han pleier. Hans jobb var å så tvil om skyldspørsmålet, etter at aktor hadde begrunnet sin påstand om to års fengsel for hans klient. Eldens budskap var klart:

– Skal tolkes i tiltaltes favør.

– Kan ikke trekke noen konklusjon.

– Kan være hvem som helst.

– Et antiindise.

Elden fulgte aktor Marit Formos disposisjon fra hennes prosedyre om skyldspørsmålet dagen før. Forsvareren imøtegikk påtalemyndighetens framstilling punkt for punkt, for å så tvil rundt tolkningene av hvert enkelt bevis. Ikke alle spørsmål er besvart i denne saken, og forsvarer stilte noen nye. Torsdag la Formo fram alle tekniske bevis som påtalemyndigheten mener knytter Bertheussen til tiltalen. Men ikke alle tekniske bevis i saken gjør det.

Det er gjort funn som ikke kan spores til tiltalte. Noen av plastposene i saken og noe av hyssingen er av andre typer enn dem funnet i boligen. Sjablongene brukt på et av brevene er av en annen type enn dem funnet hos Wara og Bertheussen. Dattera sa i retten at hun ikke tror mora gikk ut av huset før brannen i postkassa og at hun mener at hun ville hørt døra hvis det skjedde. Et fotspor i gresset ble aldri analysert. Ei lue med mannlig DNA ble funnet på familiens gjerde ut mot Vækerøveien, men er ikke identifisert. Bertheussen hadde store smerter i høyrehånda da aktor mener hun skrev trusselbrev.

Elden – og tiltalte Bertheussen – mener at politiet fikk tunnelsyn tidlig i etterforskningen. Forsvareren dro inn at dette er en prestisjesak også for politidirektør Benedicte Bjørland, som var PST-sjefen som frontet ransakingen av justisministerens bolig. Kan politiet være så oppsatt på å løse denne saken at de tolker alle bevis mot tiltalte, og ikke motsatt?

Forsvarets viktigste kort er tilståelsesbrevene til Elden etter pågripelsen av Bertheussen. Tre av brevene er sendt på tider og steder der Bertheussen ikke har vært samtidig. Politiet har ikke funnet ut hvem som har sendt dem og ikke lagt fram noen teori om dette.

I tillegg er brevene fra 3. og 10. august ifølge skriftanalytikerne sannsynligvis ikke skrevet av tiltalte. Ett fingeravtrykk er funnet inne i et av brevene. Det tilhører ikke Bertheussen og politiet har ikke fått noe treff i fingeravtrykksregisteret.

Hvis dommeren er i tvil om det er Bertheussen eller noen andre som står bak disse tilståelsesbrevene, er veien kort til ytterligere tvil i saken. Aktoratets overbevisende fortelling er at tiltalte selv har iscenesatt alle truslene og anslagene mot egen bolig, har kontaktet NRK og Dagbladet og i tillegg har laget alle de seinere brevene. Det er en historie som levner lite rom for tvil. Hvis retten skulle mene at noen andre står bak noe av dette, vil de kunne stille spørsmål ved mer av argumentasjonen. Aktoratet har tilsynelatende slått seg til ro med at det er trist at noen andre har hjulpet til med de siste brevene, men de er ikke en del av tiltalen og det er ikke uvanlig at man ikke får svar på alle spørsmål i en straffesak.

Bertheussens vesker er en del av forsvaret, på og ved siden av Eldens argumentasjon. Tiltalte har kjørt sin egen kommunikasjonsstrategi i retten, via stadig nye egenproduserte vesker – oftest pent stilt opp foran NTBs fotograf. De er humoristiske skråblikk, men med til dels alvorlig budskap.

Den viktigste har hun hatt i flere farger, og bærer et sitat fra politiadvokat Blom som understreker at det ikke er hun som skal bevise sin uskyld, men påtalemyndigheten som skal bevise skyld. Torsdag hadde hun en helt ny veske.

«Piken som lekte med Elden» så vi på morgenen, sammen med en emijo med glorie over. Og etter lunsj var veska snudd, til en side med mange følelsessterke emojier og påskriften «ICD-10 301.50». Det er en diagnosekode som skal bety dramatiserende personlighetsforstyrrelse.

Har Bertheussen denne diagnosen? Mener hun politiet har det? Eller er det dette hun mener aktoratet tror om henne?

Disse spørsmålene har i alle fall ikke jeg svar på.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer