KOMMENTARER

USA har valgt president:

Tilbake til folkeskikken

Joe Biden skal ha sett inn i Vladimir Putins øyne, og oppdaget at han ikke har noen sjel. Til dette svarte Putin at de to forstår hverandre. Dette er bare ett område der USAs syn på verden vil bli annerledes, skriver Morten Strand.

LYSERE SKYER: Over verden. Påtroppende amerikansk president Joe Biden. Foto: REUTERS / NTB
LYSERE SKYER: Over verden. Påtroppende amerikansk president Joe Biden. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det første Joe Biden vil gjøre som amerikansk president 20. januar neste år, er å melde landet tilbake igjen i folkeskikken. Fra dag én vil han gi beskjed om at USA er forpliktet av Parisavtalen om klima. Han vil si at Donald Trumps brudd med Verdens helseorganisasjon WHO var en dårlig spøk, og forplikte USA også her. Han vil gi beskjed til Russland om at han i første omgang vil forlenge START-avtalen som begrenser USAs og Russlands interkontinentale raketter, med et år, sånn at ikke avtalen går ut på dato i februar neste år. Han vil forsøke å reetablere et forhold til Iran, etter at Trump rev atomavtalen i filler.

Og kanskje viktigst av alt, han vil invitere til en konferanse blant demokratiske allierte, for å understreke hvilke verdier også USA er forpliktet til. Han vil - kort sagt - signalisere at han er alt det Trump ikke er.

Og godt er det. For verden vil ikke lenger kunne le seg skakk av klodens viktigste demokrati. Nå er det likevel ikke verden som står øverst på Bidens prioriteringsliste. Øverst står en strategi for å bekjempe coronaviruset, og så redningspakker for folk og økonomi, hvis han får det gjennom i kongressen. Men bare det at USA får en president som forstår verden er store greier, etter at avholdsmannen Trump har ravet verden rundt som en full sjømann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer